Ştiri:

Una din cele mai frumoase comune din România : Vorona , Județul BotoșaniInapoi  

Vorona  -  străveche vatră de cultură și credință strămoșească .

Locul este renumit în întreaga țară grație întinselor sale păduri seculare, precum și pentru zestrea spirituală greu de egalat. Aici, încă din veacul al XVI-lea, și-au găsit loc de închinăciune o seamă de călugări ruși, izgoniți din patria lor. Ei sunt cei care au pus bazelele așezământului mănăstiresc de astăzi de la Vorona. Aici a viețuit și Cuviosul Onufrie, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 2005. Și tot la Sihăstria Voronei a intrat ca frate în mănăstire, în anii 1929-1931, cel care avea să devină patriarh al României, vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpașu.
Astăzi întreg complexul mănăstiresc de la Vorona este înscris pe lista monumentelor istorice, fiind unul dintre obiectivele turistice cele mai vizitate din întreg județul Botoșani.

http://ziarullumina.ro

Ce pot vedea în Vorona ? La doar 8000 de suflete, în comuna Vorona sunt 15 biserici și 2 mănăstiri: Mănăstirea Vorona, mănăstire de maici și Mănăstirea Sihăstria Voronei, schit de călugări. Sihăstria de călugări Vorona a apărut după ce pe la 1503 au început sa se așeze aici monahi romani din părțile Moldovei și Banatului împreună cu schimnici ruși și greci. În jurul schitului, Mihail Sturza a construit în 1835 dependințele monahale. Fântâna domnească de la Măldărăști s-ar putea sa fie prima ctitorie a lui Ștefan cel Mare, amintind de bătălia cu Petru Aron. Bisericuța veche de la Icușeni este cea mai veche biserica de lemn din județul Botoșani si este unul din obiectivele introduse într-un circuit turistic numit «Drumul Voievozilor» care leagă obiectivele turistice din mai multe localități: Iași-Târgu Frumos-Rădeni-Frumușica-Flamânzi-Coșula-Sihăstrie-Vorona-Tudora-Curtești-Botoșani-Agafton-Baisa-Suceava. Specific local Voronenii sunt oameni cu frica lui Dumnezeu, dar si mari iubitori de cântec și joc, satul fiind situat într-o zonă folclorică bogată. Nu a păstrat nimeni mai bine ca ei datinile și obiceiurile de iarnă. Plugușorul, Semănatul, Căiuții, Capra, Mascații, Ursul sunt doar câteva din jocurile la care participa întreaga comunitate. Dansurile populare și costumele naționale locale sunt mândria localnicilor, iar in comună mai exista încă meșteri populari în domeniul țesutului si cusutului. Împletitul de nuiele și pănuși, confecționarea de veste populare si cioplitul in lemn sunt alte îndeletniciri ale meșterilor din zona. În sat, a trăit si creat meșterul popular Gheorghe Țugui, ale cărui măști se găsesc azi în multe muzee din țară și în colecții personale din România și de peste hotare. După vizitarea atâtor lăcașe monahale poate ați dori să gustați Turta cu julfa să astâmpărați foamea. Dar trebuie să fiți aici în Ajun de Crăciun pentru ca doar acum se mănâncă, de altfel aceasta prăjitura se mai numește și Scutecele Domnului - http://satefrumoase.ro/?page_id=179

Urmăriți pe http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83n%C4%83stirea_Vorona  descrierea Ansamblului Mănăstirii "Nașterea Maicii Domnului" - Vorona care a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2004.      Fii primul care comentează !!
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritățile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructură
Investiții în sănătate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agricultură
Atragerea investitorilor străini în județ
Total voturi: 123
Fotografia Zilei

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot
www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro