Ştiri:

Fiscul si primariile isi vor incrucisa bazele de date pentru combaterea evaziunii fiscaleInapoi  

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar trebui sa semneze in perioada urmatoare cu primariile din tara un protocol de cooperare care sa permita schimbul de informatii in format electronic. Fiscul va incrucisa astfel informatiile cu primariile pentru a creste nivelul de colectare a taxelor si impozitelor, dar si pentru combaterea evaziunii fiscale, potrivit unui ordin interministerial publicat marti in Monitorul Oficial.

Pentru realizarea schimbului de informatii intre ANAF si autoritatile administratiei publice locale in luna decembrie a anului trecut a fost dat un ordin interministerial prin care s-a aprobat modelul cadru al protocolului de cooperare, document publicat marti in Monitorul Oficial. Ordinul privind acordul cadru al protocolului de cooperare a fost semnat de Ministerul Administratiei si Internelor la data de 17 decembrie 2012 si de catre Ministerul de Finante la data de 20 decembrie 2012.

Actul normativ prevede ca "in termen de 30 de zile de la data semnarii prezentului protocol partile vor stabili si vor semna procedura de lucru comuna. Procedura de lucru se va semna la nivelul structurilor tehnice ale celor doua institutii si va contine toate detaliile privind modalitatea de implementare a serviciilor din punct de vedere organizatoric si procedural".

Ce obligatii au primariile privind accesul la informatii catre ANAF

In document se mentioneaza ca o autoritate a administratiei publice locale va asigura accesul la informatii, in forma dematerializata, personalului ANAF, desemnat in acest scop, privind:

  • ·        a) patrimoniul persoanelor fizice si juridice (bunuri imobile si bunuri mobile) si rolul nominal unic;
  • ·        b) creantele datorate de contribuabili (persoane fizice si juridice) bugetului general al unitatii/subdiviziunii administrativ teritoriale.


Primaria va solicita certificat digital pentru personalul propriu desemnat pentru accesarea serviciilor oferite de sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Autoritatea publica locala trebuie sa respecte "procedura si normele de conectare la retea si la serviciile oferite de sistemul informatic al Ministerului Finantelor Publice, stabilite de MFP si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

De asemenea, primaria "va solicita ANAF inrolarea certificatelor digitale obtinute pentru functionari in sistemul de management al identitatii si rolurilor utilizatorilor sistemului informatic al Ministerului Finantelor Publice", folosind un tabel prezentat in document. Datele din acest tabel ar urma sa fie "centralizate in format electronic de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale si trimise catre Directia generala a tehnologiei informatiei (DGTI) din cadrul Mibnisterului Finantelor Publice, in format electronic".

Ce obligatii are ANAF privind informatiile pe care trebuie sa le puna la dispozitie primariilor

Pe de alta parte, si ANAF are obligatii de a oferi acces la unele din informatiile sale catre personalul desemnat in acest scop din primarii.

"ANAF va asigura accesul la informatii, in forma dematerializata, personalului unitatii subdiviziunii administrativ teritoriale desemnat in acest scop, in cadrul serviciului oferit de sistemul informatic al MFP, la urmatoarele informatii referitoare la:

  • ·        a) detinerea de conturi bancare;
  • ·        b) obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate care au domiciliul fiscal pe raza teritoriala a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale;
  • ·        c) veniturile din salarii si aferente salariilor, precum si cele din venituri din surse obtinute de contribuabili persoane fizice care au domiciliul fiscal pe raza teritoriala a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, denumirea si codul unic de identificare a angajatorului".


Directia generala a tehnologiei informatiei (DGTI) din cadrul Ministerului Finantelor Publice trebuie sa inroleze in sistemul de management al identitatii si rolurilor al Ministerului Finantelor Publice, in baza solicitarilor facute de unitatea/subdiviziunea administrativ-teritoriala, certificate digitale si va acorda drepturi de acces personalului desemnat al unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, in temeiul acestor solicitari.

DGTI va asigura personalului primariei instruirea si asistenta tehnica necesara operarii in serviciile oferite de sistemul informatic al MFP si va colabora cu STS in vederea accesului securizat al personalului desemnat al unitatilor la sistemul informatic al MFP.

Cum se va face schimbul de informatii intre ANAF si primarii

In privinta modalitatii de realizare a schimbului de informatii intre ANAF si primarii, documentul mentioneaza:

  • ·        "Schimbul de informatii intre parti (actualizarea bazelor de date) se va realiza periodic, cu respectarea legislatiei in vigoare, conform procedurii de lucru comune.
  • ·        Schimbul de informatii stabilit prin acest protocol se va realiza prin mecanisme securizate, cu drept de citire pentru ambele parti.
  • ·        Formatul datelor transmise si peridiocitatea actualizarii se stabilesc de comun acord prin procedura de lucru comuna".


Actul publicat marti in Monitorul Oficial cuprinde si o Anexa cu Instructiuni privind utilizarea sistemului informatic din cadrul Ministerului de Finante si al caror scop mentionat este de a asigura securitatea informatiilor in format electronic din cadrul ministerului.

Dreptul de acces la statiile de lucru si/sau la sistemul informatic al MFP il au numai persoanele nominalizate drept utilizatori finali. Acestea sunt persoane angajate sau numite intr-o functie publica din cadrul MFP, care au primit drepturi de acces si de utilizare a resurselor sistemului informatic.

Un nou sistem informatic de management al identitatii va fi generalizat la nivelul Ministerului de Finante si al institutiilor subordonate


In aceste instructiuni se mentioneaza si implementarea unui sistem informatic de management al identitatii.

  • ·        "Sistemul de management al identitatii este un nou sistem informatic, care este in curs de implementare si urmeaza a fi generalizat la nivelul MFP si al institutiilor subordonate. Are ca scop administrarea in mod centralizat a accesului la toate aplicatiile informatice si posturile de lucru, folosind identificarea sigura a persoanei si un ansamblu de roluri stabilite de personalul indreptatit", se arata in actul normativ.


Potrivit strategiei de dezvoltare a sistemului informatic al MFP, sistemul de management al identitatii va fi extins si generalizat, se mai specifica in acest document.

Sursa : http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-14010625-fiscul-primariile-isi-vor-incrucisa-bazele-date-pentru-combaterea-evaziunii-fiscale.htm


 

 

 




    Total 5 Comentarii
1
  Adaugat de: poker50
22 Iulie 2014 (10:40)
jackpot63
èíòåðíåò êàçèíî ïîêåð, èíòåðíåò êàçèíî áåñïëàòíûå èãðû øàðèêè .
  Adaugat de: slots96
01 August 2014 (00:43)
slots6
êàçèíî âóëêàí ïîêåð èãðàòü áåñïëàòíî áåç ðåãèñòðàöèè èëè îòçû âû èíòåðíåò êàçèíî øàíñ.
  Adaugat de: azart94
02 August 2014 (04:28)
roulette21
èãðîâûå àâòîìàòû ïèðàìèäà áåñïëàòíî èï áåç ðåãèñòðàöèè, à òàê æå èãðîâûå àïïàðàòû îíëàéí íà äåíüãè îòçûâû ôîðóì.
  Adaugat de: azart48
17 Aprilie 2015 (12:23)
slot39
êàçèíî ðîÿë òàéì, ëèáî èíòåðíåò ðóëåòêà îíëàéí.
  Adaugat de: XeTWsMs2NB
05 Iunie 2016 (01:35)
chtBPfni
I found this to be more sparkle than colour too. Pretty, but very very sheer. I prefer Suqqu eyeshadows pealynrlso. It do es look really pretty on you though!
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritãțile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructurã
Investiții în sãnãtate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agriculturã
Atragerea investitorilor strãini în județ
Total voturi: 124
Fotografia Zilei

Epistola întâia cãtre Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Cãci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot

Evenimentele Zilei

Sinaxar 29 Martie În aceastã lunã, în ziua a douãzeci ºi noua, pomenirea sfinþilor mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, Chiril diaconul ºi alþi mulþi, împreunã cu ei. Sfântul Marcu, episcopul Aretuselor, a trãit pe vremea citeste tot




www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro