Ştiri:

Totul despre noile taxe din agriculturăInapoi  

Fermierii care cultivă plante pe suprafețe mici sau cresc puține animale doar pentru consumul propriei familii scapă de taxă, dar dacă ies cu produse pe piață vor plăti impozit pe venitul realizat din vânzări.

Așa cum Guvernul a anunțat încă din ianuarie, agricultorii vor intra în categoria plătitorilor de taxe și impozite, plătind dări la stat atât pentru proprietățile pe care le dețin, cât și pentru veniturile pe care le realizează.

Acum, Ministerul Finanțelor a elaborat normele metodologice după care se vor calcula aceste dări, arătând și ce plafoane minime de impozitare sunt instituite la fiecare categorie de cultură sau de specie animală vizată. „Adevărul“ vă prezintă, pe baza acestui proiect fiscal, ce impozite vor plăti fermierii.

Pași de calcul pentru taxa pe plante

1. Întocmiți un tabel cu suprafețele pe care ați cultivat diversele plante (de exemplu, 10 ha cu grâu și 5 ha cu legume);

2. La fiecare cultură, scădeți din numărul total de hectare numărul echivalent cu minimul scutit de taxă (în exemplul nostru, rămân 8 ha impozabile la grâu și 4,5 ha impozabile la legume);

3. Înmulțiți numărul de hectare impozabile cu valoarea stabilită de Finanțe, pentru fiecare cultură în parte. Cifra astfel obținută este valoarea impozabilă a respectivei suprafețe (în exemplul nostru, aveți 8 ha grâu X 449 lei/ha = 3.592 de lei și 4,5 ha legume X 4.001 lei = 2.880,7 lei);

4. Impozitul pe care-l veți plăti este echivalentul a 16% din valoarea impozabilă, obținută prin calculul de la pasul anterior. În exemplele noastre, veți avea 16% din 3.592 de lei, adică 574,7 lei impozit de plătit în 2013 pe grâu, respectiv 16% din 18.004,5 lei, adică 2.880,7 lei impozit de plătit în 2013 pe cultura de legume.

Pași de calcul pentru taxa pe animale

1. Întocmiți un tabel cu animalele pe care le aveți în bătătură (de exemplu, 8 porci, 50 de păsări și 5 vaci);

2. La fiecare specie, scădeți numărul de capete scutite de taxă (în exemplul nostru, rămânem cu 3 porci, 3 vaci și zero păsări impozabile);

3. Înmulțiți numărul de capete impozabile cu valoarea stabilită de Finanțe pentru fiecare specie animală în parte. Cifra astfel obținută este valoarea impozabilă a animalelor deținute (în exemplul nostru, aveți 3 porci X 56 de lei/cap = 168 de lei și 3 vaci X 453 de lei/cap = 1.359 de lei);

4. Impozitul pe care-l veți plăti este echivalentul a 16% din valoarea impozabilă, obținută prin calculul de la pasul anterior. În exemplele noastre, veți avea 16% din 168 de lei, adică 26,88 lei impozit de plătit pe porci în 2013, respectiv 16% din 1.359 de lei, adică 217,4 lei impozit de plătit pe vaci în 2013.

Fermierii trebuie să își estimeze veniturile

Dacă mai sus ne-am referit la impozitele ce trebuie plătite pentru simplul fapt al deținerii proprietăților (suprafețe și animale), în continuare vom prezenta ce taxe vor plăti fermierii în cazul în care vor ieși pe piață cu produse. Acestea sunt considerate venituri din activități independente și se supun unui regim fiscal separat.

În principiu, ar trebui ca aceștia să se raporteze la veniturile realizate anul trecut, pentru a determina cât vor plăti în 2013. Dar cei mai mulți dintre micii fermieri nu au avut de plătit impozit pe venitul realizat la piață, astfel că nici nu și-au calculat veniturile. Acum, micii agricultori trebuie să estimeze cât vor încasa din vânzările de legume, fructe sau produse animale scoase pe tarabă, pentru a li se calcula și impozitul datorat. Atenție, că pentru acest lucru a mai rămas destul de puțin timp la dispoziție, având în vedere că primul termen de plată este 25 martie 2013.

„Veniturile din activitățile agricole impuse în sistem real“, cum se numesc în termeni fiscali aceste încasări, se vor taxa anticipat, iar plata se va face în rate trimestriale. Asta înseamnă că până la 25 martie fermierii trebuie să-și fi estimat veniturile și să plătească prima rată aferentă anului 2013.

Următoarele rate trimestriale se vor plăti până la 25 iunie (pentru trimestrul II), 25 septembrie (pentru trimestrul III), respectiv 25 decembrie (pentru trimestrul IV), după care va avea loc o regularizare a sumelor. Regularizarea înseamnă că dacă ați plătit anticipat mai mult decât suma datorată puteți recupera banii ori să-i lăsați în cont pentru a fi scăzuți la următoarele plăți, iar dacă ați plătit prea puțin rămâne să achitați diferența.

Creșterea cailor, activitate independentă

Dacă exemplarele masculine din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, indiferent de vârstă, au fost achiziționate în scopul creșterii și valorificării lor sub orice formă, atunci veniturile realizate din creșterea și exploatarea acestora sunt tratate ca venituri din activități independente, venitul net anual fiind determinat în sistem real. Același regim îl au și veniturile din activități agricole pentru care nu au fost stabilite norme de venit, cum ar fi creșterea sau comercializarea cailor.

În schimb, persoanele care obțin doar venituri din activități agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligații contabile, se mai arată în proiectul normativ.

Declararea averii, până la 25 mai

Deținătorii de suprafețe cultivate și/sau de animale trebuie să depună la organul fiscal pe raza căruia sunt arondați declarațiile privind aceste proprietăți. Instituția va calcula cât datorează fermierul pentru aceste dețineri, iar impozitul aferent se va plăti în proporție de 50% până la 25 octombrie, urmând ca restul de 50% să se achite până la 15 decembrie 2013.

Subvenții: fermele foarte mici nu primesc niciun ban

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a demarat campania de primire a cererilor de subvenție pe suprafață aferente anului 2013. Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafață, fermierii trebuie să depună la centrele APIA, în intervalul 1 martie - 15 mai 2013, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 15 mai, se vor aplica penalități de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plății pentru anul în curs.

Cum să iei bani și să nu dai impozit

„Precizăm că sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare“, precizează APIA, într-un comunicat.

Observăm, astfel, că fermierii care dețin suprafețe extrem de mici nu primesc subvenții, dar nici nu plătesc noile impozite agricole. În schimb, cei care au ferme cuprinse între 1 și 2 hectare pot primi subvenții și, simultan, sunt scutiți de impozite. De exemplu, dacă aveți 1,5 hectare și le cultivați cu cereale (grâu, porumb, orz etc.), plante oleaginoase (floarea-soarelui, soia, rapiță etc.) sau cartofi primiți subvenții de la APIA, dar nu plătiți impozit potrivit noilor norme.

Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafața respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul. Tot lucrătorul plătește, însă, și impozitele aferente.

Sursa : http://adevarul.ro/economie/bani/infografie-totul-despre-noile-taxe-agricultura-1_51337abd00f5182b85c413f5/index.html
    Total 2 Comentarii
1
  Adaugat de: cWPApRJJ
05 Iunie 2016 (04:21)
oX7CRPHXpG1
One thing I wish to say is that earlier than purchasing more pc memory space, take a look in the machine in to which form er mate installed. In the event your machine is usually runn ing Windows xp, for instance, the particular memory hall is 3. 25GB. Setting up a many more than this would just constit ute any waste. Be sure that one’s mother board can han dle the upgrade amount, as well. Interesting blog post Tr1#b s&e82i7; Dan White dating Scarlett Johansson? 91.3 World Mus ic News 91.3 World Music News. darmowe programy do pitó w
  Adaugat de: ylH5103K
05 Iunie 2016 (19:15)
0osisY3p4m
Wowza, problem solved like it never hapenepd.
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritățile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructură
Investiții în sănătate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agricultură
Atragerea investitorilor străini în județ
Total voturi: 122
Fotografia Zilei

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot

Evenimentele Zilei

Sinaxar 27 Noiembrie În această lună, în ziua a douăzeci și șaptea, pomenirea Sfântului Marelui Mucenic Iacov Persul. Acesta a trăit pe vremea lui Onoriu și Arcadie, împărați creștini, în anii 395. Creștin de la citeste tot
www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro