Ştiri:

Ce trebuie sã știe fermierii români despre noua Politicã Agricolã ComunãInapoi  


Comisarul european pentru Agriculturã, Dacian Cioloș, a fost prezent la sfârșitul sãptãmânii la București și a prezentat noua Politicã Agricolã Comunã și modul impactul pe care o va avea aceasta pentru fermierii români. În mare, potrivit lui Cioloș, România este una dintre puþinele þãri care vor avea de câºtigat prin reforma Politicii Agricole Comune (PAC), atât din punct de vedere bugetar cât ºi al flexibilitãþii, deoarece va putea sã aibã o abordare specificã pe realitãþile agriculturii româneºti.


Noul sistem va intra în vigoare pentru administraþiile naþionale de la 1 ianuarie 2014, astfel încât acestea sã îºi poatã pregãti procedurile, orientãrile pe diferite mãsuri ºi alocãrile de fonduri, iar pentru agricultori - beneficiarii direcþi ai plãþilor - sistemul se va schimba efectiv din ianuarie 2015. 
 
"Principalul mesaj este cã de data aceasta avem o politicã agricolã comunã, reformatã, care ia în considerare de manierã explicitã specificitãþile noilor state membre, specificitãþile din Europa de Est ºi deci inclusiv specificitãþile din România. Diversitatea agriculturii din România este tratatã prin instrumente specifice ºi în aceastã politicã agricolã comunã reformatã, pentru cã avem instrumente specifice de susþinere pentru modernizarea agriculturii, pentru organizarea producãtorilor, pentru punerea pe piaþã a produselor care vin ºi din fermele mici", a precizat Dacian Cioloº.
 
Comisarul european a mai explicat cã țara noastrã este una din puþinele þãri care câºtigã prin aceastã reformã a Politicii Agricole Comune. “Numai plãþile directe vor creºte de la 130-140 de euro la hectar în prezent, pânã la 196 de euro la hectar, în medie, în anul 2019”, a spus comisarul. Cioloș a ținut sã sublinieze cã deși plãþile directe vor fi mai mici decât media din Uniunea Europeanã, diferenþa va fi mult redusã. 
 
“Este vorba de o alocare totalã, iar modul cum o foloseºte România este altceva, pentru cã sunt state membre care au plata medie la hectar foarte ridicatã, dar unde sunt mulþi agricultori care au plãþi la hectar mai mici ca în România. ªi acolo decalajele sunt foarte mari. Dar în condiþiile în care bugetul PAC este redus cu 7-8 la sutã, sã vii în condiþiile acestea ºi sã câºtigi mai mult, mie mi se pare semnificativ din punct de vedere bugetar. De asemenea, din punct de vedere al conþinutului, România are de câºtigat prin flexibilitatea pe care o propune noua PAC pentru cã permite României sã îºi ia în considerare specificul agriculturii ºi sã aibã o abordare specificã care sã þinã cont de realitãþile de aici ºi de obiectivele politice care existã. Un dezavantaj, deºi nu ºtiu dacã este totuºi un dezavantaj, este cã România va trebui sã aleagã. Nu-i va fi impus nimic, ca sã nu poatã sã spunã cã am fãcut aºa cum mi s-a impus din altã parte. Va trebui sã ia niºte decizii”, a mai spus Cioloș.
 
Diversitatea, o nouã direcție pentru PAC
 
Pe lângã puterea mare de decizie pe care o vor avea statele membre, noua PAC trateazã în mod special diversitatea agricultorilor din Uniunea Europeanã. 
 
"Acum avem o politicã agricolã care include ca principiu de bazã, din start, aceastã diversitate a agriculturilor din UE ºi propunem instrumente de susþinere financiarã a agricultorilor, care, aº putea spune aºa, pune pe picior de egalitate fermele mici sau fermele mari sau sectoare specifice din zona mediteraneanã, cu sectoare specifice de agriculturã din Europa de Est sau din Europa de Nord" a mai spus Dacian Cioloº.
 
Totodatã, înaltul oficial european a subliniat cã este pentru prima datã când politica agricolã comunã are un instrument obligatoriu pentru toate statele membre, de susþinere a instalãrii tinerilor agricultori.
 
Fermierii trebuie sã practice rotația culturilor
 
Comisarul Cioloș a mai explicat cã un fermier care de exemplu are 500 de hectare cu grâu în arendã va trebui, în primul rând, sã aibã pe suprafața fermei cel puțin trei culturi în același an. Nu e suficient sã ai doar grâu pe 500 de hectare. Cultura principalã dacã e grâu, trebuie sã fie pe cel mult 75% din suprafața fermei. “Asta pentru a încuraja fermierul respectiv ca în decursul timpului sã facã o rotație a culturilor, ceea ce e benefic pentru menținerea  fertilitãții solului. Pentru același fermier care are 500 de hectare de teren arabil, va trebui sã aibã o suprafața de interes ecologic de 5% pânã în 2017 și de 7% de atunci acolo, suprafațã care poata sã conținã perdele forestiere, palcuri de arbori pe suprafața arabilã, benzi înierbate șamd”, a spus comisarul. 
 
Potrivit comisarului european, în noua PAC apar elemente în premierã, cum ar fi condiþionarea plãþilor de practicile agricole verzi, dar ºi apariþia unei subvenþii complementare acordatã tinerilor fermieri, în primii cinci ani de instalare. 
 
„Un alt element discutat în negocierile privind reforma PAC a fost cel de înverzire a plãþilor directe, respectiv condiþionarea plãþilor de practicile agricole sustenabile (30% din total), iar aceastã idee a fost acceptatã. Pentru plãþile directe, am dat posibilitatea ca statele membre sã-ºi menþinã sistemul de platã directã la hectar pânã în 2020. Apar ºi alte elemente: o platã fixã, simplificatã, pentru fermele mici care se va acorda, iar agricultorii nu vor mai trebui sã completeze în fiecare an cereri de platã. Plata va fi fixã ºi aceeaºi în fiecare an. Apoi, subvenþia complementarã pentru tinerii fermieri care se instaleazã, în primii cinci ani de instalare, care deþin suprafeþe cuprinse între 25 ºi 90 de hectare. Subvenþia nu va depãºi 25%”, a spus oficialul european. 
 
Daniel Constantin: Noua Politicã Agricolã Comunã favorizeazã România
 
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a susținut cã țara noastrã a declarat cã țara noastrã are mai multe avantaje de pe urma PAC dar cu toate acestea, oficialul MADR susține cã greul abia acum începe.
 
“Vreau sã vã spun cã abia acum greul începe pentru statele membre. Dacã la nivel european lucrurile au fost cât de cât agreate, pentru România ºi celelalte state membre, probabil cã va începe o perioadã de prezentare a rezultatelor, de consultare cu sectorul privat, cu fermierii, dupã care va trebui sã luãm câteva decizii importante pentru cã Politica Agricolã Comunã ne oferã o paletã foarte largã de mãsuri din care statele membre trebuie sã decidã pe care le aplicã, în egalã mãsurã ºi bugetul pe care îl alocã pentru fiecare mãsurã. Din acest punct de vedere, vor exista foarte multe discuþii în perioada urmãtoare. Politica Agricolã Comunã este pozitivã pentru România. Salutãm ºi faptul cã s-a ajuns la un compromis la nivel european pe aceastã formã a Politicii Agricole Comune, care, în opinia mea, favorizeazã România”, a afirmat Constantin. 
 
Ministrul Agriculturii a explicat faptul cã prin noua PAC nu va mai exista o plafonare a plãþilor pe suprafaþã, ci va fi una distributivã, dar cu o delimitare foarte clarã pentru suprafeþele mai mici. 
 
“O ultimã modificare care a intervenit în aceste zile este aceea cã nu va mai exista o plafonare a plãþilor pe suprafaþã, ci vom avea o platã distributivã. Cu alte cuvinte, primele 30 de hectare pot primi o platã mult mai mare decât ce este peste aceastã suprafaþã ºi, din acest punct de vedere, vom avea grijã ca sã existe o delimitare foarte clarã în ceea ce înseamnã suprafeþele mai mici, de sprijinire a celor care au astfel de suprafeþe, în a produce mai mult ºi a fi mai competitivi pe piaþã, faþã de cei mai mari care produc într-un sistem intensive”, a mai explicat Daniel Constantin. 



    Total 4 Comentarii
1
  Adaugat de: eMOqOcxvRO
09 August 2014 (20:22)
Va1ZVOmvPz
Thank you for any other excellent arltcie. The place else cou ld anybody get that kind of info in such an ideal approach o f writing? I have a presentation subsequent week, and I am o n the look for such info.
  Adaugat de: d17Co8UiVp4
10 August 2014 (03:31)
cHpIrVGHv
Load speed is decent. Plays blu-ray fawsleslly and I was able to rip the movies too for movie editing. Comes with Powerdv d 9 BD; however, Powerdvd would only play blu-ray the first time I installed it, but would not recognize BD afterwards. Very strange. I tweaked everything to see what the problem w as, but to no avail. It was not Plextor's fault, as I downl oaded Powerdvd 10 Ultra and now it works fine. The only reas on I gave this four stars was because I needed to shell out more money for something I paid for. I did a search online and there were no threads on this issue, so it is probably a n isolated one. Other than that and the funny crunching soun d it makes, I would recommend it for people who want to play blu-ray on their computers at a decent price.
  Adaugat de: asnafj3qu53
17 Aprilie 2016 (12:23)
wbpw0p9o
http://generic-synthroid.top/ - generic synthroid
  Adaugat de: W5aO9MEn
05 Iunie 2016 (01:02)
JFja6yOzK9Co
It is amazing what people will pay for a book. I had an extra copy of another AS book that I sold on Amazon for around $5 0 which I felt was a bit high but I saw the same book sell f or well over $150 on eBay at the same time. And the simplest way to increase yarn sales is to diticnsonue it.
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritãțile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructurã
Investiții în sãnãtate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agriculturã
Atragerea investitorilor strãini în județ
Total voturi: 124
Fotografia Zilei

Epistola întâia cãtre Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Cãci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot

Evenimentele Zilei

Sinaxar 25 Aprilie În aceastã lunã, în ziua a douãzeci ºi cincea, pomenirea sfântului apostol ºi evanghelist Marcu. Prealãudatul apostol Marcu a propovãduit pe Hristos în tot Egiptul ºi Libia ºi Varvaria ºi în Pe citeste tot




www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro