15 octombrie - Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural | |
Astăzi e Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural. Oare căte femei de la sat stiu asta ? Oricum, le transmitem toată dragostea și respectul nostru !
"Femeia de la sat, așa o s-o numesc pe mama care-și așteaptă copiii în vizită, iar ei vin de Paște și Crăciun, uneori mai des, alteori mai rar... stă cu ochii spre poartă și își amintește cât de frumos era când au venit la ea ultima dată. Ar fi oprit acele clipe fericite când ei intră pe poartă, bat la ușă, o strigă...
Femeia de la sat care a muncit o viață la pământul colhozului, la prășit, la cultivat tutunul, cu brigada, cu vecinele... Acasă ajungea noaptea, copiii adesea dormeau deja, iar ea trebuia să spele, să facă mâncare pentru a doua zi. Ațipea spre dimineață, dar trebuia să plece iarăși la muncă dis-de-dimineață. Cum era viața femeii de la sat care nu avea uneori nici curent ca sa lumineze un beculeț în casă, nu existau mașini de spălat, aspirator, frigider, fier de călcat? Toate au apărut treptat, odată cu acea evoluție a omenirii care avea la baza piramidei muncitorii simpli care lucrau zi și noapte. La baza acestei piramide este și a fost femeia de la sat care a crescut copiii cum a putut, împreună cu soțul, sau singură toată viața; a încercat să-i dea la școli ca să nu ajungă să muncească ca ea.
Ar fi fost în stare să munceascaă pentru copiii ei și pentru copiii copiilor, doar ca ei să aibă un serviciu la birou. Din această cauză a făcut tot posibilul ca lor să nu le lipsească nimic. În plus, copiii ei deștepți și frumoși trebuie să urmeze o facultate.
Au plecat și au revenit tot mai rar, ca puii care învață să zboare și zboară tot mai departe, până când drumul înapoi devine tot mai lung.
Această femeie de la sat acum e la pensie. Chiar dacă nu are serviciu, își găsește tot timpul de lucru: crește pui, rățuște, bubocei sau are sotcă unde umblă la prășit și unde cultivă de toate; are acasa flori, legume. Mai pleacă uneori la moară ca să-și facă făină de porumb, făină de grâu, ulei... Coace pâine, plăcinte, cozonaci, deoarece ea nu cheltuie banii pe așa ceva - nu cumpără decât uneori medicamente, doar când acestea sunt mai mult decât necesare. Vrea să aibă de toate ca să dea la copii atunci când vor veni la ea.
Femeile de la sat mai tinere, de obicei lucrează în orașul din apropiere, sau chiar în sat pe la școli, grădinițe. Au televizor, telefon mobil, frigider, mașină de spălat,aspirator, aragaz, nu mai zic de curent, gaz, apă caldă, baie și alte facilități. Aceste femei preferă să cumpere pâine decât să coacă, preferă să stea acasa în loc să muncească pentru un salariu care nu le convine, iar bărbații de obicei pleacă peste hotare și lucrează din greu pentru un salariu mai bun.
Baza acelei piramide despre care am mai vorbit devine tot mai slabă. Cei din vârful ei ar trebui sa-și dea seama de asta înainte ca totul să se prăbușească. Cel ce e mai sus cade mai tare, iar cei de la munca pământului nu au unde să cadă."
Articol preluat de pe
http://pelinia.blogspot.ro/2011/06/femeia-de-la-sat.html
|