Ştiri:

De ce sãrbãtorim ZIUA INTERNAȚIONALÃ A FEMEII pe 8 MARTIEInapoi  
Ideea pentru Ziua Internationala a Femeii a aparut pentru prima data la inceputul secolului, care in lumea industrializata a fost o perioada de expansiune si de turbulente, de crestere a populatiei in plina expansiune si ideologiilor radicale.

La 8 martie 1857, femeile care lucrau in fabricile de confectii si textile, care erau denumite "lucratorii de imbracaminte" din New York, in Statele Unite ale Americii, au organizat un protest. Ele au facut lupta impotriva conditiilor inumane de munca si a salariilor mici. Politia a atacat protestatarii si i-a dispersat. Doi ani mai tarziu, din nou in luna martie, aceste femei au format prima uniune de munca pentru a incerca si de a se proteja si pentru a obtine anumite drepturi fundamentale la locul de munca.

La 8 martie 1908, 15.000 de femei au marsaluit prin New York City, cereau mai putine ore de lucru, un salariu mai bun, drepturi de vot si de a pune capat muncii efectuate de minor. Ei au adoptat sloganul "Paine si trandafiri", pentru ca painea simbolizeaza securitatea economica si trandafirii o mai buna calitate a vietii. In luna mai, Partidul Socialist al Americii au desemnat ultima duminica din luna februarie Ziua Internationala a Femeii.

In urma declaratiei de Partidul Socialist al Americii, pentru prima data Ziua Internationala a Femeii a fost sarbatorita in Statele Unite, la 28 februarie 1909. Femeile au continuat sa o celebreze si sa primeasca cadouriin ultima duminica a lunii respective, pana 1913.

O conferinta internationala, organizata de catre organizatiile socialiste din intreaga lume, a avut loc in Copenhaga, Danemarca, in 1910. Conferinta Internationalei Socialiste a propus ca Ziua Internationala a Femeii sa fie cu caracter international. Initial propunerea a venit de la Clara Zetkin, un socialist german, care a sugerat o Ziua Internationala pentru a marca greva lucratorilor de imbracaminte in Statele Unite ale Americii.

Propunerea a fost intampinata cu aprobarea unanima de catre conferinta de peste 100 de femei din 17 de tari, inclusiv primele trei femei alese in Parlamentul Finlandei. Ziua a fost stabilita pentru a onora miscarea pentru drepturile femeilor, inclusiv dreptul de vot (cunoscut sub numele de "vot"). La acea vreme a fost selectata si data stabila pentru respectare. Declaratia Internationala Socialista a avut un impact foarte mare. In anul urmator, 1911,  Ziua Internationala a Femeii a fost marcata pentru prima data in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. Data a fost de 19 martie si peste un milion de barbati si femei au iesit in strada intr-o serie de mitinguri. In plus fata de dreptul de a vota si de a ocupa o functie publica, ele au cerut dreptul la munca si de a pune capat discriminarii la locul de munca.

Mai putin de o saptamana mai tarziu, la 25 martie, un tragic incendiu a avut loc in Triangle Shirtwaist Company din New York City. Peste 140 de muncitori, mai ales fete tinere de imigranti italieni si evrei care lucrau la Triangle Shirtwaist Company, si-au pierdut viata din cauza lipsei masurilor de siguranta. Femeile din Liga Sindicatelor si Ladies International "Garment Workers Union" au condus multe dintre protestele impotriva acestei tragedii care putea fi evitata, inclusiv marsul funerar tacut, care a reunit o multime de peste 100.000 de oameni. Incendiul din Triangle Shirtwaist Company a avut un impact semnificativ asupra legislatiei muncii si conditiilor de munca oribile care au dus la dezastru.

Ca parte a pacii miscari in ajunul Primului Razboi Mondial, femeile din Rusia au sarbatorit pentru prima data Ziua Internationala a Femeii in ultima duminica din februarie 1913. In alta parte in Europa, pe sau in jur de 8 martie a anului urmator, femeile s-au adunat pentru a protesta impotriva razboiului si pentru a-si exprima solidaritatea cu surorile lor. Cu 2 milioane de soldati rusi morti in razboi, femeile din Rusia au ales din nou sa faca greva in ultima duminica din februarie 1917 pentru "paine si pace". Liderii politici s-au opus in momentul grevei, dar oricum femeile mers mai departe.

Patru zile mai tarziu, tarul Rusiei a fost fortat sa abdice si Guvernul provizoriu a acordat femeilor dreptul la vot. Pentru ca duminica istorica a cazut la 23 februarie in calendarul iulian, apoi a fost folosit si de Rusia, aceasta a coincis cu 08 martie in calendarul gregorian folosit de multi oameni in alta lume.


Si in acei ani a inceput, Ziua Internationala a Femeii care a asumat o noua dimensiune globala pentru femeile din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare deopotriva.

In decembrie 1977, Adunarea Generala a ONU a adoptat o rezolutie care proclama ziua Natiunilor Unite pentru drepturile femeii si pacea internationala. Patru conferinte de femei din Natiunile Unite la nivel mondial au ajutat la crearea cererii pentru drepturile femeilor si participarea la procesul politic si economic, fiind o realitate tot mai mare.

in 1975, ONU a atras atentia la nivel mondial asupra problemelor femeilor de apel pentru un an International al Femeilor si convocau o prima conferinta asupra femeilor in Mexico City. O alta conventie a avut loc la Copenhaga, Danemarca in 1980.

In 1985, ONU a convocat o a treia conferinta privind femeile, in Nairobi, Kenya, sa se uite la ceea ce a fost realizat la sfarsitul deceniului.

In 1995, la Beijing a gazduit cea de a patra Conferinta mondiala privind femeile. Reprezentanti din 189 de tari diferite au fost de acord ca inegalitatile dintre femei si barbati are consecinte grave pentru bunastarea tuturor oamenilor. Conferinta a declarat un set de obiective pentru progresul femeilor in diferite domenii, inclusiv politica, sanatate si educatie. Documentul final emis de conferinta (numit "Platforma de actiune"), a avut de spus: "avansarea femeilor si realizarea egalitatii intre femei si barbati sunt o chestiune privind drepturile omului si o conditie pentru dreptatea sociala si nu ar trebui sa fi vazut in mod izolat ca o problema a femeilor. "

Cinci ani mai tarziu, intr-o sesiune speciala a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite, "Femei 2000: egalitatea de gen, dezvoltare si pace pentru secolul 21", a evaluat progresele din lume si a realizat atingerea obiectivelor stabilite de Conferinta de la Beijing. Aceasta conferinta a ajuns sa fie cunoscut sub numele de Conferinta "Beijing +5". Delegatii au gasit staruitoare atat progresul cat si obstacolele. Delegatii au incheiat acorduri suplimentare pentru a continua realizarea initiativelor conferintei de femei din 1995.

Sursa : http://www.b365.ro/ziua-internationala-a-femeii-8-martie-de-ce-sarbatorim-ziua-internationala-a-femeii-pe-8-martie_203916.html 




    Total 2 Comentarii
1
  Adaugat de: xZ8Ms6tF7s3B
09 August 2014 (14:57)
RO4LjYwmMn
“(Ελληνικά) ΓΥΜΝΟΚΡΑΤΕΣ-ΗΔΟΝΙΣΤΕ Σ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣΩΜΑΤΟΣ | GIMNOCRACY-HE DONISMGIMNOCRACY-HEDONISM” endedup being a good blog post and I actlauly ended up being very joyful toread the blog. T hanks for the post-Lucille
  Adaugat de: N4sfF2hF
05 Iunie 2016 (02:53)
9SnEepRjU40
My videos rely on the "share an&onatiotnquot; link in or der to provide my viewers a means to add their own funny ann otations to the video. I'm not the only one that does t his. Please, please add the link back!
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritãțile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructurã
Investiții în sãnãtate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agriculturã
Atragerea investitorilor strãini în județ
Total voturi: 124
Fotografia Zilei

Epistola întâia cãtre Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Cãci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot




www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro