Ştiri:

Comunicat CNASInapoi  

Precizãri privind cititoarele de coduri 2D

Pentru evitarea speculaþiilor privind necesitatea utilizarii unui anume tip de cititor de bare 2D, necesar  farmaciilor pentru accesarea datelor de pe reþeta electronicã, facem urmãtoarele precizãri:

Sistemul Informatic pentru Reþeta Electronicã este un sistem deschis, bazat pe standarde internaþionale publice. Acest sistem nu impune o anumitã soluþie tehnicã hardware pentru realizarea inscripþionãrii ºi a citirii codurilor de bare 2D.  Astfel fiecare farmacie care elibereazã medicamente compensate ºi, la rândul lor, producãtorii de soluþii informatice pentru aceste farmacii pot utiliza orice model de cititor de coduri de bare 2D disponibil pe piaþã, cât timp acesta suportã utilizarea standardului DataMatrix (codificare Base-256) – un standard internaþional larg utilizat pentru acest tip de coduri.

În concluzie, CNAS ºi dezvoltatorul soluþiei informatice reþeta electronica nu a recomandat ºi nu recomandã vreo marcã anume de cititor de bare 2D sau o anume marcã pentru echipamentul informatic necesar furnizorului de servicii medicale ºi de medicamente.

Totodatã, în legãturã cu aplicaþiile destinate farmaciilor, precizãm cã avizele acordate de CNAS pentru aplicaþiile de farmacie, avize acordate de CNAS pânã în anul 2006, nu mai au aplicabilitate ºi nu mai sunt necesare, fiind valabile doar pânã la intrarea în exploatare a SIUI.

Farmaciile, în consecinþã, pot opta în continuare, pentru oricare aplicaþie disponibilã pe piaþã, CNAS neavând însã nici o rãspundere faþã de comportamentul sau rezultatele aplicaþiilor de pe piaþã utilizate de farmacii.

Sursa : http://www.cnas.ro

DataMatrix.net

Prezentãm aici câteva detalii tehnice despre modalitatea de codificare a datelor folosind standardul DataMatrix pentru coduri de bare 2D, acesta oferind urmãtoarele avantajele: densitate mare a informatiei pe suprafaþa ocupatã, recuperarea consistentã în urma degradarii parþiale, citire rapidã indiferent de orientare, scalabilitate ºi extensibilitate în funcþie de suprafaþa ocupatã.
Puteþi descãrca de mai jos un exemplu de aplicaþie precum ºi o bibliotecã open-source licenþiatã LGPL ce poate fi utilizatã pentru codificarea/decodificarea informaþiilor folosind acest standard.

Ce este DataMatrix.net?

DataMatrix.net este o bibliotecã open-source C#/.NET pentru codare ºi decodare coduri de bare 2D DataMatrix în formate comune de imagine (png, jpg, bmp, gif, ...).
Biblioteca publicatã aici este o lucrare derivatã din proiectul DataMatrix.net publicat pe SourceForge, la adresa http://datamatrixnet.sourceforge.net (versiunea 0.4.2).
Biblioteca ºi exemplul de utilizare sunt publicate doar pentru popularizarea utilizãrii codurilor de bare ºi pentru a uºura adopþia acestei tehnologii.
Nu ne asumãm nici o rãspundere cu privire la modul de utilizare al codului sursã prezentat aici de cãtre alþi producãtori de aplicaþii informatice.

Modificãri aduse originalului:

  • Funcþionalitãþi pentru procesare ºiruri de octeþi (byte-array)

Descãrcãri:

Procedura de tipãrire a codului de bare

1. Aplicaþia de raportare genereazã un fiºier XML cu informaþiile existente de pe reþetã pe care îl valideazã cu schema XSD corespunzãtoare.
2. Aplicaþia serializeazã XML-ul ca un array de bytes codificat UTF-8 pe care îl comprimã utilizând algoritmul portabil ZIP (JavaZip).
3. Informaþia comprimatã este stocata tot într-un array de bytes care este apoi codificat folosind algoritmul Base256 (care reprezintã un mod optim de stocare a informaþiei de tip binar (non-alfanumeric/non-ASCII)cu o ratã de 1-la-1.
4. Se genereazã o imagine (bitmap) codificatã conform standardului DataMatrix, care poate fi inclusã într-un raport pentru a fi tipãritã pe reþetã, aºa cum apare în exemplele prezentate mai sus.

Codificarea Base256 asigurã o ratã de conversie de 1-la-1 pentru date binare de tip array de bytes cu valori între (0…255). Mai mult, aceasta codificare asigurã evitarea zonelor “albe” din codul de bare DataMatrix – ceea ce poate duce la desincronizarea procesului de citire, prin modificarea informaþiei cu o valoarea pseudo-aleatoare.

Aplicaþia de raportare din farmacie trebuie sã poatã citi acest cod pentru a permitã farmacistului sã preia automat informaþia stocatã în codul de bare. Pentru realizarea acestui lucru este necesar un cititor de coduri de bare 2D, care este compatibil cu standardul DataMatrix.

Procedura de citire a codului de bare

1. Aplicaþia deschide portul de comunicaþii serial (fizic sau virtual) specificat de utilizator (de ex. “COM1”), iar opþional se poate configura viteza de comunicaþie (de ex. “9600 baud”) conform cu capabilitãþile cititorului.
2. Aplicaþia stocheazã într-o memerie tampon datele primite prin portul serial ºi la intâlnitea unui terminator de comunicaþie închide portul.
3. Dacã citirea a fost realizatã cu success:
- cititorul va furniza aplicatiei un array de bytes;
- altfel aplicaþia va afiºa un mesaj de eroare corespunzãtor.
4. Aplicaþia decodificã ºirul de bytes realizând în sens invers paºii de la tipãrire:
- decomprimare folosind algoritmul ZIP (JavaZip);
- deserializare array de bytes codificat UTF-8 reprezentând XML-ul original.
5. XML-ul este validat cu schema PEBarcode.xsd, iar dacã se terminã cu succes:
- atunci aplicaþia va genera o nouã reþetã, completatã cu datele preluate, pe care farmacitul o poate edita pentru a preciza medicamentele eliberate;
- altfel aplicaþia va afiºa un mesaj de eroare de validare.




    Total 2 Comentarii
1
  Adaugat de: vnP9LPqO82u
04 Iunie 2016 (23:00)
XXS8gCMrhJC
Hi there! Thanks for the comment. I really don’t know much about the IFPA, glad to hear you had a good experience with them. I do think it is very important for trainers to have more than 1 cetrification through different certifying bodies, because then you can really get a sense of which cer tification excel at which aspects of fitness education, plus it will widen your perspective.
  Adaugat de: 0FlsMdUMn8
05 Iunie 2016 (11:11)
yczg5ajGyUFz
Ya learn sohtmeing new everyday. It's true I guess!
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritãțile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructurã
Investiții în sãnãtate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agriculturã
Atragerea investitorilor strãini în județ
Total voturi: 124
Fotografia Zilei

Epistola întâia cãtre Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Cãci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot




www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro