Ştiri:

Sinaxar 14 Ianuarie

În această lună, în ziua a paisprezecea, pomenirea sfinților cuvioși părinți uciși în Muntele Sinai.

Acești cuvioși părinți dorind după viața cea pustnicească au lăsat toate cele lumești și au mers să locuiască în pustiu. Împreună cu ei era și fericitul Nil, fost prefect în Constantinopol, care, fiind foarte învățat și având dar de la Sfântul Duh, a scris multe cărți de folos, îndemnătoare spre nevoințe pustnicești, și despre viață, robirea și uciderea acestor cuvioși părinți. Aceștia au fost uciși de vlemizi, oameni de neam barbar, care trăiau în Arabia, până spre Marea Roșie și Egipt, și care și mai înainte cu mulți ani, pe timpul împărăției lui Dioclețian și a lui Petru, patriarhul Alexandriei, au ucis pe cei ce sihăstreau aici în muntele Sinai. După moartea voievodului lor, sarazinii care locuiau și ei în Muntele Sinai, pornind asupra lor, au ucis pe mulți sihaștri; numai puțini au scăpat, fugind în cetate. Dar noaptea s-a arătat o pară de foc, care cuprindea tot muntele și se înălța până la cer. Sarazinii s-au speriat de aceasta și au fugit, lepădându-și armele. Numărul celor uciși întâi a fost treizeci și opt, având multe răni pe trupurile lor. Printre cei morți s-au aflat încă doi vii, Sava și Isaia. Din cei uciși, unora li se tăiaseră capetele de tot, altora li se țineau capetele numai într-o bucată de piele; iar alții aveau capetele despicate în două. Cei doi părinți rămași vii au îngropat pe cei uciși și au povestit mai târziu cele întâmplate.

Tot în această zi, pomenirea celor treizeci și trei de părinți uciși în Rait.

Acești fericiți părinți petreceau viață pustnicească, acolo unde sunt douăsprezece izvoare de apă și șaptezeci de trunchiuri de finic. Dar trei sute de vlemizi, pornind cu luntre mari, au trecut marea Etiopiei și ajungând într-un loc oarecare, găsind o corabie mare și urcându-se în ea, au ajuns în țara faraonilor. Cei de acolo le-au ieșit în întâmpinare, dar au fost biruiți de vlemizi, care au ucis patruzeci și șapte de bărbați. Vlemizii le-au răpit femeile și copiii, apoi s-au dus în cetate, unde se găsea biserica sfinților părinți. Aceștia închiseseră poarta și își așteptau moartea. Deci vlemizii, intrând în cetate și negăsind bani, i-au ucis pe toți părinții. Apoi luându-și robii, s-au dus să treacă marea; dar oamenii luați de corvoadă afundaseră corabia și fugiseră. De aceea vlemizii înfuriindu-se, au înjunghiat pe toți robii și apoi s-au înjunghiat cu toții, unii pe alții.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Teodul, fiul lui Nil cel înțelept.

Acest cuvios părinte era fiul lui Nil cel înțelept, cel ce fusese prefect în Constantinopol și care lăsând mărirea lumii, s-a călugărit împreună cu fiul său, în muntele Sinai. Deci, trăind ei acolo împreună cu alții viață pustnicească, i-au lovit fără de veste barbarii, care au început a-i înjunghia pe sfinții părinți. Nil a putut fugi, dar fiul său Teodul și alt tânăr au fost luați robi. Ajungând barbarii la corturile lor au hotărât să jertfească luceafărului de dimineață pe cei robiți. Noaptea însă tânărul a fugit și a rămas Teodul singur. Dumnezeu a îngreuiat de somn pe barbari, care s-au deșteptat numai după răsăritul soarelui, când nu mai era timpul potrivit să aducă jertfa, așa că au hotărât să vândă pe Teodul. Dar nedându-le nimeni mai mult decât doi galbeni, unul din barbari a vrut să-l junghie. În cele din urmă Teodul a fost cumpărat de episcopul de acolo, care l-a slobozit. Iar Teodul a viețuit în mănăstire plin de evlavie, până la trecerea din această lume.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Ștefan, care a făcut mănăstirea Hinolacul.

Acest sfânt Ștefan era din părțile Răsăritului, de bun neam. Din tinerețe a râvnit după viața sihăstrească, umblând prin mănăstirile de la Iordan și din pustiu: a sfântului Eftimie, a sfântului Sava și a sfântului Teodosie. Iar după ce a cunoscut bine felul de trăi al fiecăruia, a venit la Constantinopol pe vremea împăratului Leon Isaurul și a fost primit pe lângă patriarhul Gherman, pe lângă care, rămânând câtva vreme, a învățat multe lucruri bune de la acesta, care l-a luat pe lângă sine, ajungând apoi bun sfetnic al patriarhului. Întemeind apoi mănăstirea Hinolacul și viețuind în ea, s-au adunat acolo mulțime de călugări care erau bine povățuiți și aduși la măsura vârstei plinirii lui Hristos. Deci, bineviețuind, i s-a descoperit de sus timpul când sufletul lui avea să zboare de la cele de jos la locașurile dumnezeiești.

Tot în această zi, pomenirea cuviosului părintelui nostru Sava, arhiepiscopul Serbiei și ctitorul sfintei mănăstiri a Hilandarului.

Tot în această zi, pomenirea sfintei mucenițe Agni, care fiind aruncată într-o temniță întunecată, acolo s-a săvârșit.

Cu ale lor sfinte rugaciune, Doamne, miluieste-ne si ne mântuieste pe noi. Amin.

 Sursa : http://www.calendar-ortodox.ro
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritățile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructură
Investiții în sănătate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agricultură
Atragerea investitorilor străini în județ
Total voturi: 123
Fotografia Zilei

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot
www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro