APIA - Depunere cereri pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenþei de accizã pentru motorina utilizatã în agriculturã, trimestrul IV 2012. | |
Agenþia de Plãþi ºi Intervenþie pentru Agriculturã (APIA) reaminteºte cã pânã la 31 ianuarie 2013 (inclusiv) se depun cererile pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenþei de accizã pentru motorina utilizatã în agriculturã, trimestrul IV 2012.
Ajutorul de stat se acordã sub formã de rambursare a diferenþei dintre acciza standard ºi acciza redusã (stabilitã la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizatã la efectuarea lucrãrilor mecanizate în agriculturã.
Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanþare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoþite de o situaþie centralizatoare privind cantitãþile de motorinã achiziþionate în trimestrul respectiv, precum ºi de documentele prevãzute de Ordinul MADR nr. 126/2010, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare.
Potrivit Ordinului MADR nr. 126/2010 cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, „cererea trimestrialã de rambursare a ajutorului de stat nu poate depãºi 40% din cantitatea totalã stabilitã conform acordului prealabil de finanþare prin rambursare".
Cantitãþile de motorinã ce beneficieazã de ajutor de stat acordat sub formã de rambursare se stabilesc prin ordin al ministrului cu avizul Ministerului Finanþelor Publice, cu încadrare în prevederile bugetare aprobate.
Beneficiarii accizei reduse pentru motorina utilizatã în agriculturã riscã amenzi de pânã la 20.000 de lei, dar ºi pierderea dreptului de a încasa acest ajutor de stat pentru o perioadã de trei ani, dacã în urma controalelor se dovedeºte cã au beneficiat de un ajutor necuvenit.
Vânzarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sau utilizarea acesteia în alte scopuri decât cele prevãzute de lege constituie contravenþie ºi se sancþioneazã cu amendã de la 5.000 lei la 20.000 lei.
Ajutor necuvenit reprezintã orice sumã care, în urma verificãrilor efectuate de cãtre APIA sau de cãtre alte instituþii abilitate, se constatã cã a fost acordatã beneficiarilor care nu au respectat prevederile legale.
Beneficiarii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiazã de ajutor pentru o perioadã de trei ani. Totodatã, sumele reprezentând ajutor necuvenit se recupereazã de la beneficiarii ajutorului de stat. |