Ştiri:

Ce trebuie să știe fermierii români despre noua Politică Agricolă ComunăInapoi  


Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a fost prezent la sfârșitul săptămânii la București și a prezentat noua Politică Agricolă Comună și modul impactul pe care o va avea aceasta pentru fermierii români. În mare, potrivit lui Cioloș, România este una dintre puținele țări care vor avea de câștigat prin reforma Politicii Agricole Comune (PAC), atât din punct de vedere bugetar cât și al flexibilității, deoarece va putea să aibă o abordare specifică pe realitățile agriculturii românești.


Noul sistem va intra în vigoare pentru administrațiile naționale de la 1 ianuarie 2014, astfel încât acestea să își poată pregăti procedurile, orientările pe diferite măsuri și alocările de fonduri, iar pentru agricultori - beneficiarii direcți ai plăților - sistemul se va schimba efectiv din ianuarie 2015. 
 
"Principalul mesaj este că de data aceasta avem o politică agricolă comună, reformată, care ia în considerare de manieră explicită specificitățile noilor state membre, specificitățile din Europa de Est și deci inclusiv specificitățile din România. Diversitatea agriculturii din România este tratată prin instrumente specifice și în această politică agricolă comună reformată, pentru că avem instrumente specifice de susținere pentru modernizarea agriculturii, pentru organizarea producătorilor, pentru punerea pe piață a produselor care vin și din fermele mici", a precizat Dacian Cioloș.
 
Comisarul european a mai explicat că țara noastră este una din puținele țări care câștigă prin această reformă a Politicii Agricole Comune. “Numai plățile directe vor crește de la 130-140 de euro la hectar în prezent, până la 196 de euro la hectar, în medie, în anul 2019”, a spus comisarul. Cioloș a ținut să sublinieze că deși plățile directe vor fi mai mici decât media din Uniunea Europeană, diferența va fi mult redusă. 
 
“Este vorba de o alocare totală, iar modul cum o folosește România este altceva, pentru că sunt state membre care au plata medie la hectar foarte ridicată, dar unde sunt mulți agricultori care au plăți la hectar mai mici ca în România. Și acolo decalajele sunt foarte mari. Dar în condițiile în care bugetul PAC este redus cu 7-8 la sută, să vii în condițiile acestea și să câștigi mai mult, mie mi se pare semnificativ din punct de vedere bugetar. De asemenea, din punct de vedere al conținutului, România are de câștigat prin flexibilitatea pe care o propune noua PAC pentru că permite României să își ia în considerare specificul agriculturii și să aibă o abordare specifică care să țină cont de realitățile de aici și de obiectivele politice care există. Un dezavantaj, deși nu știu dacă este totuși un dezavantaj, este că România va trebui să aleagă. Nu-i va fi impus nimic, ca să nu poată să spună că am făcut așa cum mi s-a impus din altă parte. Va trebui să ia niște decizii”, a mai spus Cioloș.
 
Diversitatea, o nouă direcție pentru PAC
 
Pe lângă puterea mare de decizie pe care o vor avea statele membre, noua PAC tratează în mod special diversitatea agricultorilor din Uniunea Europeană. 
 
"Acum avem o politică agricolă care include ca principiu de bază, din start, această diversitate a agriculturilor din UE și propunem instrumente de susținere financiară a agricultorilor, care, aș putea spune așa, pune pe picior de egalitate fermele mici sau fermele mari sau sectoare specifice din zona mediteraneană, cu sectoare specifice de agricultură din Europa de Est sau din Europa de Nord" a mai spus Dacian Cioloș.
 
Totodată, înaltul oficial european a subliniat că este pentru prima dată când politica agricolă comună are un instrument obligatoriu pentru toate statele membre, de susținere a instalării tinerilor agricultori.
 
Fermierii trebuie să practice rotația culturilor
 
Comisarul Cioloș a mai explicat că un fermier care de exemplu are 500 de hectare cu grâu în arendă va trebui, în primul rând, să aibă pe suprafața fermei cel puțin trei culturi în același an. Nu e suficient să ai doar grâu pe 500 de hectare. Cultura principală dacă e grâu, trebuie să fie pe cel mult 75% din suprafața fermei. “Asta pentru a încuraja fermierul respectiv ca în decursul timpului să facă o rotație a culturilor, ceea ce e benefic pentru menținerea  fertilității solului. Pentru același fermier care are 500 de hectare de teren arabil, va trebui să aibă o suprafața de interes ecologic de 5% până în 2017 și de 7% de atunci acolo, suprafață care poata să conțină perdele forestiere, palcuri de arbori pe suprafața arabilă, benzi înierbate șamd”, a spus comisarul. 
 
Potrivit comisarului european, în noua PAC apar elemente în premieră, cum ar fi condiționarea plăților de practicile agricole verzi, dar și apariția unei subvenții complementare acordată tinerilor fermieri, în primii cinci ani de instalare. 
 
„Un alt element discutat în negocierile privind reforma PAC a fost cel de înverzire a plăților directe, respectiv condiționarea plăților de practicile agricole sustenabile (30% din total), iar această idee a fost acceptată. Pentru plățile directe, am dat posibilitatea ca statele membre să-și mențină sistemul de plată directă la hectar până în 2020. Apar și alte elemente: o plată fixă, simplificată, pentru fermele mici care se va acorda, iar agricultorii nu vor mai trebui să completeze în fiecare an cereri de plată. Plata va fi fixă și aceeași în fiecare an. Apoi, subvenția complementară pentru tinerii fermieri care se instalează, în primii cinci ani de instalare, care dețin suprafețe cuprinse între 25 și 90 de hectare. Subvenția nu va depăși 25%”, a spus oficialul european. 
 
Daniel Constantin: Noua Politică Agricolă Comună favorizează România
 
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a susținut că țara noastră a declarat că țara noastră are mai multe avantaje de pe urma PAC dar cu toate acestea, oficialul MADR susține că greul abia acum începe.
 
“Vreau să vă spun că abia acum greul începe pentru statele membre. Dacă la nivel european lucrurile au fost cât de cât agreate, pentru România și celelalte state membre, probabil că va începe o perioadă de prezentare a rezultatelor, de consultare cu sectorul privat, cu fermierii, după care va trebui să luăm câteva decizii importante pentru că Politica Agricolă Comună ne oferă o paletă foarte largă de măsuri din care statele membre trebuie să decidă pe care le aplică, în egală măsură și bugetul pe care îl alocă pentru fiecare măsură. Din acest punct de vedere, vor exista foarte multe discuții în perioada următoare. Politica Agricolă Comună este pozitivă pentru România. Salutăm și faptul că s-a ajuns la un compromis la nivel european pe această formă a Politicii Agricole Comune, care, în opinia mea, favorizează România”, a afirmat Constantin. 
 
Ministrul Agriculturii a explicat faptul că prin noua PAC nu va mai exista o plafonare a plăților pe suprafață, ci va fi una distributivă, dar cu o delimitare foarte clară pentru suprafețele mai mici. 
 
“O ultimă modificare care a intervenit în aceste zile este aceea că nu va mai exista o plafonare a plăților pe suprafață, ci vom avea o plată distributivă. Cu alte cuvinte, primele 30 de hectare pot primi o plată mult mai mare decât ce este peste această suprafață și, din acest punct de vedere, vom avea grijă ca să existe o delimitare foarte clară în ceea ce înseamnă suprafețele mai mici, de sprijinire a celor care au astfel de suprafețe, în a produce mai mult și a fi mai competitivi pe piață, față de cei mai mari care produc într-un sistem intensive”, a mai explicat Daniel Constantin.     Total 4 Comentarii
1
  Adaugat de: eMOqOcxvRO
09 August 2014 (20:22)
Va1ZVOmvPz
Thank you for any other excellent arltcie. The place else cou ld anybody get that kind of info in such an ideal approach o f writing? I have a presentation subsequent week, and I am o n the look for such info.
  Adaugat de: d17Co8UiVp4
10 August 2014 (03:31)
cHpIrVGHv
Load speed is decent. Plays blu-ray fawsleslly and I was able to rip the movies too for movie editing. Comes with Powerdv d 9 BD; however, Powerdvd would only play blu-ray the first time I installed it, but would not recognize BD afterwards. Very strange. I tweaked everything to see what the problem w as, but to no avail. It was not Plextor's fault, as I downl oaded Powerdvd 10 Ultra and now it works fine. The only reas on I gave this four stars was because I needed to shell out more money for something I paid for. I did a search online and there were no threads on this issue, so it is probably a n isolated one. Other than that and the funny crunching soun d it makes, I would recommend it for people who want to play blu-ray on their computers at a decent price.
  Adaugat de: asnafj3qu53
17 Aprilie 2016 (12:23)
wbpw0p9o
http://generic-synthroid.top/ - generic synthroid
  Adaugat de: W5aO9MEn
05 Iunie 2016 (01:02)
JFja6yOzK9Co
It is amazing what people will pay for a book. I had an extra copy of another AS book that I sold on Amazon for around $5 0 which I felt was a bit high but I saw the same book sell f or well over $150 on eBay at the same time. And the simplest way to increase yarn sales is to diticnsonue it.
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritățile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructură
Investiții în sănătate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agricultură
Atragerea investitorilor străini în județ
Total voturi: 124
Fotografia Zilei

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot

Evenimentele Zilei

Sinaxar 12 August În aceasta luna, în ziua a douasprezecea, pomenirea Sfintilor Mucenici Fotie si Anichit. Acesti sfinti au trait si patimit în zilele împaratului Diocletian (304). Sfântul Fotie era nepot al Sf&ac citeste tot
www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro