Ştiri:

Recolte bogate, fermieri sãraci. Preþul grâului este foarte scãzutInapoi  

În pofida unui an bun din punct de vedere agricol, cu rezultate pe mãsurã,  fermierii botoșãneni nu sunt atât de fericiți. Asta pentru cã, deși producțiile la pãioase sunt bune, prețurile practicate de achizitori sunt infime.

Potrivit datelor furnizate de Direcția Agricolã Botoșani, rezultatele obținute anul acesta sunt net superioare anului trecut. Astfel dacã în medie, anul trecut au fost obținute 2.700 kg de grâu la hectar, anul acesta producția medie s-a situat în jurul valorii de 3.100 kg de grâu la hectar.  La fel stã situația și în cazul rapiței. Anul acesta producția medie a fost de 1.580 de kg la hectar, în timp ce anul trecut producția medie a fost de numai 1.150 de kilograme. „Din fericire, anul acesta a fost unul cât se poate de bun pentru județul Botoșani. Cantitatea de precipitații a fost suficientã, nu am mai avut fenomene meteo extreme ca anul trecut”,a explicat situația Florin Marțolea, șef serviciu în cadrul Direcției Agricole Județene (DAJ) Botoșani.

Cu toate acestea, fermierii botoșãneni nu sunt tocmai fericiți. Prețul oferit de achizitori pentru produsele lor sunt la limita de jos. “Am vândut grâul cu 55 bani pe kilogram. Nu am unde sã-l depozitez, așa cã a trebuit sã-l vând cu prețul oferit.  Mi-am acoperit strict cheltuiala fãcutã, nu am ieșit cu un leu profit”, a precizat un un fermier din comuna Corni.

Nici fermierii mari din Botoșani nu sunt tocmai mulțumiți de prețurile oferite. “Dacã ne referim strict la producție, stãm mult mai bine decât anul trecut, am obținut anul acesta și 3.800 de kg la hectar. Am vândut însã cu numai 60 de bani kilogramul”, a precizat Marius Someșan, reprezentantul societãții Arland, una dintre cele mai mari societãți de profil din Botoșani.

Nici cei de la Agri Pe nu stau foarte bine. “Am cultivat grâu pe 1.600 de hectare, dar prețul oferit în momentul de fațã nu este unul foarte bun, acoperã cheltuielile și ieșim cu un oarecare profit. Deocamdatã îl depozitãm, dar în toamnã, când recoltãm porumbul, trebuie sã îl vindem”, a spus Radu Nechifor, reprezentantul Agri Pe.

De parcã ar fi vorbit între ei, toți achizitorii de cereale oferã prețuri foarte apropiate. Deși legea prevede amendarea înțelegerilor tip cartel cu sume care pot ajunge și la 10% din cifra de afaceri a acestor firme, nimeni nu poate dovedi faptul cã achizitorii au o astfel de înțelegere. “În momentul în care recolta este bogatã, evident prețul este mai scãzut la achiziție. Anul trecut, când a fost secetã și recolta a fost mai slabã și prețurile au fost mai bune. Cât privește eventuale înțelegeri între achizitori, poate sunt, dar nu au fost dovedite”, a concluzionat Florin Marțolea.

Foto: Capital

Sursa : http://www.btonline.ro/index.php/economic/13405-recolte-bogate-fermieri-sraci-preul-graului-este-foarte-sczut.html 
    Total 4 Comentarii
1
  Adaugat de: ZdSQFTEq01
10 August 2014 (02:35)
JW8eioma
via mamalode.com:Thanks for snhirag and Happy Birthday Ruby J ane! My mom always snuck into our room to take a photo of us sleeping right before we woke up on our birthday morning. N ow she has trained my husband to do the same and he will pos t for her!I agree I love the flowers for mom idea!!Thanks Ni ci!
  Adaugat de: otX1MJ3Vvj
10 August 2014 (11:01)
gudXyFDHfueO
Happy Birthday Ruby!!The picture of your girls hodinlg hands made my heart smile. Sometimes when I get home after picking up my youngest, her big sister is waiting in the driveway, ready to climb into the van to give her little sister a kiss . Happy times!Happy Thanksgiving to you and yours.
  Adaugat de: asCotog5wzs
24 Mai 2016 (04:00)
crkb68r4
http://buydiflucan.trade/ - diflucan tablet http://azithromyc in.eu/ - buy zithromax azithromycin http://buylevitra.accoun tant/ - visit website http://clindamycin.click/ - clindamyci n gel 1 http://inderal.review/ - inderal http://buycolchicin e.webcam/ - where to buy colchicine http://buystrattera.date / - example
  Adaugat de: 9g5mzJpkdw
05 Iunie 2016 (03:06)
pQaGRGFSX
Amegos de iSay, los felicito por todos los prrmgaoas que tien es sobe las encuestas y juegos. Todo esto va en fincion de p remios para nosotros los afilados. De mi parte muchas gracia s
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritãțile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructurã
Investiții în sãnãtate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agriculturã
Atragerea investitorilor strãini în județ
Total voturi: 124
Fotografia Zilei

Epistola întâia cãtre Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Cãci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot

Evenimentele Zilei

Sinaxar 14 Aprilie În aceastã lunã, în ziua a paisprezecea, pomenirea celui între sfinþi pãrintelui nostru Martin Mãrturisitorul, papã al Romei. Acest sfânt a trãit pe vremea împãrãþiei lui Constantin, cel porecl citeste tot
www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro