Ştiri:

Google l-a omagiat pe George Enescu, la 130 de ani de la nașterea compozitorului românInapoi  
          Google si-a modificat, vineri 19 august 2011, logoul pentru a-l omagia pe George Enescu, la implinirea a 130 de ani de la nasterea celebrului compozitor roman. Noul logo al Google il prezinta pe Enescu in timp ce canta la vioara. Totodata, in noul logo, peste cuvantul "Google" apare un portativ cu note muzicale.

             George Enescu s-a nascutla  19 august 1881 in Liveni, Botosani si a murit la data de 4 mai 1955,la Paris. A fost un compozitor, violonist, pedagog, pianist si dirijor. Este considerat cel mai important muzician roman.

Intre anii 1888-1894 studiaza la Conservatorul din Viena, avand ca profesori printre altii pe Joseph Hellmesberger jr. (vioara) si Robert Fuchs (compozitie). Se incadreaza rapid in viata muzicala a Vienei, concertele sale in care interpreteaza compozitii de Johannes Brahms, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelssohn-Bartholdy, entuziasmand presa si publicul, desi avea doar 12 ani.

Dupa absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, isi continua studiile la Conservatorul din Paris (1895-1899) sub indrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioara), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Fauré (compozitie). in ziua de 6 februarie 1898 isi face debutul in calitate de compozitor in cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonica „Poema Romana”.

Tot atunci, in acelasi an, incepe sa dea lectii de vioara la Bucuresti si sa dea recitaluri de vioara. Admirat de Regina Elisabeta a Romaniei (celebra iubitoare a artei Carmen Sylva) era deseori invitat sa execute piese pentru vioara in Castelul Peles din Sinaia.

Enescu a pus pe muzica cateva dintre poemele reginei Carmen Sylva, dand nastere mai multor lieduri in limba germana ale compozitorului. Printesa Martha Bibescu si-l disputa pe marele compozitor cu regina, dar se pare ca aceasta din urma a reusit sa invinga, George Enescu fiind un invitat permanent la palat unde lua parte la seratele muzicale organizate de regina.

In timpul Primului razboi mondial ramane in Bucuresti. Dirijeaza Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven (pentru prima data in auditie integrala in Romania), compozitii de Claude Debussy, precum si creatiile proprii: Simfonia Nr. 2 (1913), Suita pentru orchestra Nr. 2 (1915). in acelasi an are loc prima editie a concursului de compozitie „George Enescu”, in cadrul caruia compozitorul oferea castigatorilor, din veniturile sale proprii, sume de bani generoase, precum si sansa interpretarii acestor piese in concerte.

Dupa razboi isi continua activitatea impartita intre Romania si Franta. De neuitat au ramas interpretarile sale ale Poemului pentru vioara si quartet de corzi de Ernest Chausson si ale Sonatelor si Partitelor pentru vioara solo de Johann Sebastian Bach. Face mai multe calatorii in Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) si New York (1938). Activitatea sa pedagogica capata de asemenea o importanta considerabila. Printre elevii sai se numara violonistii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux si Yehudi Menuhin. Acesta din urma, virtuoz cu o profunda cultura umanista, a pastrat un adevarat cult si o profunda afectiune pentru Enescu, considerandu-l parintele sau spiritual.
    Total 3 Comentarii
1
  Adaugat de: N7UMbtuD8G
09 August 2014 (20:54)
fGtTmIEHA
Thanks for your positive rveeiw of Mr. Young's book Fleeting Memory.Fleeting Memory recently was selected by Kirkus Revi ews as a Best of 2011 in the category of Quick-Witted. Fl eeting Memory is not just the latest mystery caper from Mr. Young, it also is the first book in his new detective series . I am sure you will enjoy reading what mischief these witty and charming oddball characters get up to next. Please EMai l me if you would like to rveeiw the next book in this serie s.I look forward to hearing from you.
  Adaugat de: fp5q6XtqV3
10 August 2014 (04:46)
olr8qSM0TqGq
Arati ca nepoata pe care n-au mosetlat-o niciodata?Mie o baba cu copii ei m-au invitat la ei in casa pentru niste sarmale , da ma credeau fugita de-acasa. Pe minema fascineaa faptul ca(in afara de porc, ofc), nimeni nu s-a mai dat la mine de vreo 2 ani juma,cu exceptia muncitorilor si-a mosilor. Si to t ei se dadeau si inainte la mine, rather than people my age . Cred ca e din cauza ca I'm an old lady inside.
  Adaugat de: u0nNTRHleS
05 Iunie 2016 (16:36)
lLPSPM4U
Good to find an expert who knows what he's takinlg about!
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritățile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructură
Investiții în sănătate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agricultură
Atragerea investitorilor străini în județ
Total voturi: 123
Fotografia Zilei

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot
www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro