Ştiri:

Levănțica - o plantă minune cu parfum delicatInapoi  

În preajma unei culturi de levănțică ne învăluie un parfum delicat, de o deosebită finețe, care ne transmite o stare de liniște, seninătate și reverie, asemenea unui cadru natural paradisiac. Această specie aromată este considerată o plantă-minune, care preia din natură razele solare ale lunilor de vară și le transformă într-un ulei eteric cu parfum diafan, blând, ce ne inspiră bucuria de a trăi.

Originară din ținuturile mediteraneene, Africa de Nord, Asia de Sud-Vest și insulele Canare, lavanda creștea spontan pe terenuri aride, calcaroase, pietroase și puternic însorite, urcând până la altitudini de 700-800 metri, uneori până la 1.800 metri pe coastele sudice ale Alpilor inferiori.
          Din vechi informații rezultă că primele culturi de lavandă au fost realizate în Arabia, de unde au fost aduse plante în Europa de către negustorii greci, cu 6.000 ani î. H..
          Denumirea științifică de Lavandula a derivat de la cuvântul latin „lavo-lavare“ - a spăla, a curăța, florile fiind utilizate de către romani la parfumarea băilor și la vindecarea rănilor căpătate în timpul războaielor. Majoritatea limbilor europene și non-europene denumesc această plantă după sursa latină: lavandă, lavandină, lavandula, levanta, laventeli, levănțică, Lavendel etc.
          În Europa medievală culturile s-au extins în câmp, sere și apartamente, mai mult în sudul Franței, Spania și Italia, unde a fost creată o formă hibridă, numită Lavandula intermedia, obținută prin încrucișarea dintre Lavandula angustifolia și Lavandula latifolia.
          Pe la începutul anilor 1600 a fost introdusă în Anglia, unde a devenit foarte populară, mai ales în timpul domniei reginei Elisabeta I și a Casei Stuart, fiind floarea preferată a reginei Maria-Henrietta, soția regelui Charles I. Din Anglia a fost răspândită pe toate continentele, mai întâi în America de Nord și apoi în Brazilia, Angentina, China, Japonia, India și Bulgaria. Producția mondială de ulei eteric a ajuns la 300-500 de tone anual din care 85-90% se produce în Franța.
          În România, primele tufe de lavandă au fost aduse în jurul Capitalei de către grădinarii bulgari, după care s-au extins în culturile din sudul și vestul țării, astfel că, în anul 1990, existau peste 3.000 de hectare cultivate. În ultimii 15 ani, defrișările necugetate au redus drastic suprafețele cultivate cu lavandă, rămânând aprox. 420 de hectare, majoritatea în județele din sudul țării.
          Levănțica poate trăi pe același teren circa 20 de ani
          Fiind o plantă perenă, poate supraviețui pe același teren timp de peste 15-20 de ani, având o bună rezistență la temperaturi scăzute și la secetă și puțin pretențioasă la tipul de sol. Iarna suportă bine gerurile dacă este acoperită cu zăpadă sau cu strat de paie, frunze uscate sau pământ nisipos, care îi asigură rezistența la temperaturi de -300C. Primăvara pornește mai greu în vegetație, abia după ce s-a atins temperatura de 10-140C. Vegetează bine în zone aride, bine însorite, pe terenuri de coastă și pe soluri bogate în calciu. Nu suportă excesul de umiditate sau terenurile inundate.
          Înmulțirea se face prin butași în luna septembrie, folosind un compost din turbă și nisip.
          Recoltarea florilor se face manual, la începutul înfloririi și la înflorirea intensă (lunile iunie-august), între orele 9-14 când există conținut maxim de substanțe active.
          După transportul imediat în coșuri căptușite, se folosește fie la extragerea uleiului eteric prin distilare, fie se usucă într-o încăpere umbrită și bine aerisită, în strat subțire. Artificial, se usucă la temperaturi sub 400C. Producția de inflorescențe proaspete este de 3.000 - 4.000 kg la hectar.
          Uleiul eteric are un miros specific deosebit de plăcut, fiind constituit dintr-un amestec de peste 40 de componente care nu au putut fi reproduse pe cale chimică. Culturile de lavandă la altitudini mai mari produc o cantitate mai redusă de ulei, dar cu o calitate superioară, datorată conținutului ridicat în acetat de linalil.

Utilizări în terapeutica medicală

În terapeutica medicală, lavanda are multe utilizări, atât uleiul volatil cât și florile uscate, prelucrate sub formă de infuzii, tincturi, uleiuri, inhalații, băi generale și de picioare etc. Acestea sunt indicate în diferite afecțiuni maladive în funcție de proprietățile vindicative specifice: sedative, antispastice, tonic-nervoase, întăritoare ale nervilor, ușor hipnotice, antiseptice, antibacteriene, hipotensive, carminative, coleretice, diuretice, sudorifice, antifebrile, afrodisiace, antiinflamatoare, analgezice, cicatrizante, dezinfectante, vermifuge și puternic aromatizante.

Deși planta a fost folosită din vremuri imemoriale, abia în al doilea deceniu din secolul XX au fost descoperite proprietățile terapeutice ale uleiului eteric de către chimistul francez Rene-Maurice Gattefosse, care s-a vindecat de o arsură gravă la mână, rana rămânând fără cicatrice.

Tratamente fitoterapeutice pentru afecțiunile sistemului nervos

Cele mai frecvente utilizări ale lavandei sunt orientate spre tratamente în stări de iritabilitate nervoasă, spasme, epilepsie, migrene, vertij, amețeli, surmenaj, neurastenie, isterie, dureri de cap, stres psihic, depresie psihică, anxietate și stări de melancolie. Tratamentul cu lavandă este considerat cel mai eficient remediu în combaterea insomniei cronicizate și a paraliziei limbii.

Se folosește sub formă de tinctură preparată din 100 g flori în 500 ml alcool 600 și macerată timp de 1-2 săptămâni, cu rol în tratarea stărilor de tristețe, angoase și insomnii; tinctura se diluează (1 linguriță la 100 ml apă fiartă și răcită) și se iau 4-6 linguri pe zi sau se aplică sub formă de comprese la tâmple contra migrenelor, mai ales la persoane cu tonus scăzut, sensibile, deprimate sau stresate.

În tratamentul agitației nervoase și în stările de insomnie se recomandă o infuzie (1-2 lingurițe flori uscate la 250 ml apă clocotită; se infuzează 5-10 minute) din care se beau zilnic 2-3 ceaiuri îndulcite cu miere.

În cazul tulburărilor cronice de somn este binevenită o baie înainte de culcare în care se toarnă o infuzie concentrată de lavandă (2 lingurițe la 250 ml apă) sau câteva picături de ulei eteric, asigurând un somn plăcut și revigorant. Tot în insomnie cronică este indicată introducerea unui săculeț din pânză plin cu flori de lavandă sub pernă la culcare asigurând un somn liniștit și odihnitor.

În amestec cu flori de sunătoare se realizează un bun somnifer, care asigură un somn lin și cu vise frumoase, iar în amestec cu talpa-gâștei crează un sentiment durabil de confort afectiv, contribuind la instalarea unor trăiri binefăcătoare de tandrețe, altruism și optimism ponderat. Un amestec mai complex (lavandă, tei, sulfină și captalan) este recomandat persoanelor cu nervi slabi, aflați în convalescență, la cei cu insomnii chinuitoare și cu stare de proastă dispoziție după trezire. În fiecare zi se beau câte 2 căni de ceai cald, preparat sub formă de infuzie, într-o cură de 3-4 săptămâni.

În urma unei tensiuni emoționale este posibil să apară o încordare musculară, însoțită de durerea și rigiditatea gâtului și a umerilor. Se recomandă o baie caldă, în care se adaugă infuzie concentrată de lavandă cu efecte relaxante.

Recomandată în afecțiunile căilor respiratorii

Lavanda are rol stimulator, tonic și antispasmodic în combaterea bolilor pulmonare și a căilor respiratorii, inferioare și superioare: astm bronșic, pneumonie, congestie pulmonară, gripă, tuse (seacă, spastică și convulsivă), guturai, laringită, stări febrile eruptive, hidropizie incipientă și antiseptic asupra secrețiilor pulmonare.

Se folosește infuzia de lavandă (1-2 flori uscate la 250 ml apă clocotită) din care se consumă câte 3-4 cești pe zi, îndulcite cu miere de albine.

Tinctura de lavandă aplicată sub formă de comprese, cu masaj ușor pe piept, precum și inhalații cu aburi de infuzie dau rezultate bune în bolile acute ale plămânilor, cum ar fi pneumonia, pleurezia, congestia pulmonară, angina și gripa.

Florile uscate și mărunțite de lavandă intră în compoziția țigărilor antiastmatice.

Comprese cu ulei de lavandă pentru reglarea funcției ficatului

În decursul multor generații, lavanda a dovedit eficiență remarcabilă în tratarea unor boli digestive pe fond nervos, cu afecțiuni de ficat, icter, hepatită cronică, dischinezie biliară (hipotonă și atonă), stimularea secreției bilei datorită conținutului în taninuri, indigestii și indispoziții stomacale, colici abdominale, grețuri, diaree, balonări și lipsa poftei de mâncare.

Se folosește infuzia (2-3 căni pe zi), maceratul din vin roșu (20-30 g flori la 1 litru vin din care se beau câte 2 păhărele) și uleiul de lavandă (2-3 picături la copii și 5-10 picături la adulți, luate pe zahăr de 2-3 ori pe zi, într-o cură de 5-6 zile pe lună).

Compresele și masajele cu ulei de lavandă, diluat cu alcool, se pun pe zona ficatului pentru a regla funcționarea normală a acestuia și a vezicii biliare.

Uleiul volatil are calitatea de a normaliza funcțiile cardiace, moderând excitabilitatea unor receptori interni. Datorită acțiunii sedative, reduce hipertensiunea arterială, reglează palpitațiile și îndepărtează reacțiile cardiace pe substrat nervos (nevroze cardiace).

Infuzia concentrată (10%) are efecte diuretice și antiseptice și intervine în colică renală, infecții renale, uremie, cistite și leucoree. Uleiul eteric (3 picături în 10 ml ulei vegetal) se folosește la masarea abdomenului inferior și în zona lombară (de 2 ori pe zi) pentru tratarea durerilor menstruale.

Utilizări externe:

- spălături locale, badijonări sau comprese îmbibate cu infuzie concentrată (1 lingură flori la 200 ml apă clocotită) au efecte în vindecarea unor răni, plăgi, ulcerații, infecții, acnee, cuperoză și la spălarea veziculelor produse de varicelă care dau senzația de mâncărime, greu de suportat;

- tamponări cu vată, dimineața și seara, cu tinctură de lavandă în glicerină, recomandată pentru tratarea tenurilor uscate și sensibile;

- masaj cu ulei de lavandă (25 picături introduse în 50 ml ulei de floarea -soarelui), are rolul de a vindeca rănile sângerânde, ulcere tonice, eczeme uscate, lovituri cu vânătăi, contuzii după căzături, înțepături de insecte (țânțari, albine, viespi, păduchi, pureci) și a mușcăturilor de șerpi și animale sălbatice, regenerarea pielii, alinarea durerilor și prurit tegumentar. Contra înțepăturilor de insecte (țânțari, albine, viespi, păduchi, pureci) și a mușcăturilor de șerpi și animale sălbatice, are efecte antiinflamatoare și cicatrizante. Masajul pe abdomen are efecte bune în colici stomacali, indigestii, vome, balonări și diaree;

- comprese cu tinctură de lavandă (100 g flori macerate în 500 ml alcool 40%), au acțiune favorabilă în contuzii, luxații, umflături, vânătăi, lovituri la tendoane, reumatism, gută și nevralgii;

- frecții cu oțet aromatic obținut din flori de lavandă, petale de trandafir, mentă, salvie, cimbrișor și ienupăr care se macerează timp de 7 zile într-un litru de oțet din vin pentru a trata răceala, gripa și stările febrile;

- băi generale aromatizate, preparate cu o infuzie din 50 g flori la 1 litru apă clocotită; după infuzare 10 minute se toarnă în apa din cada de baie având acțiuni calmante, reconfortante și revigorante în nevroze astenice sau după oboseală fizică și intelectuală, dureri musculare și articulare și stări gripale. De asemenea, acționează în combaterea debilității la copii și în fortificarea corpului la persoane slăbite după operații chirurgicale sau după boli grave.

Băile cu levănțică, bune pentru cicatrizarea rănilor

Datorită efectelor calmante, antiseptice și cicatrizante, băile au acțiuni deosebite în vindecarea rănilor, arsuri ușoare, cistite, leucoree și alte infecții genitale. În locul infuziei din flori se poate folosi o emulsie concentrată cu ulei volatil de lavandă.

- Băile de picioare cu tinctură de lavandă se fac pe durata de 30 minute, pentru stările de stres, insomnii și nevroze.

- Irigații vaginale în caz de leucoree cu infuzie concentrată (30 g flori la 1 litru apă clocotită și infuzare 20 minute).

- Loționări după ras cu tinctură concentrată (lavandă ambrată).

- Apă de toaletă preparată din 100 flori uscate la 1 litru alcool 60%; dacă se adaugă o lingură de oțet alb poate fi folosită contra acneei.

- Clătirea părului după spălatul capului folosind un extract din 100 g flori uscate în 500 ml alcool 30%; după o macerare timp de 2 săptămâni se folosește la persoane cu alopecie, oprind căderea părului.

- Florile proaspete sau uscate puse sub pălărie combat migrenele și insolațiile.

- Sucul din frunze proaspete aplicat pe înțepăturile de insecte sau pe mușcăturile de viperă.

Aplicațiile lavandei în alte domenii

- În industria parfumurilor este utilizat uleiul eteric de lavandă pentru a obține compoziții de tip fougere, cologne și lavandă englezească. De asemenea, intră în formulele unor produse cosmetice cum ar fi apa de colonie (cu concentrații de 2 - 5 - 10%), unguente, loțiuni și deodorante. Pentru odorizare intră în compoziția săpunurilor de toaletă, a detergenților și în unele preparate medicamentoase care necesită mascarea mirosurilor neplăcute.

- În alimentație, uleiul este folosit la aromatizarea unor băuturi alcoolice (lichioruri) și nealcoolice, a unor dulciuri, gemuri, jeleuri și înghețate, a oțeturilor și uleiurilor vegetale, cu condiția să nu se depășescă doza maximă de 0,002%.

În zona Provence, din sudul Franței, este renumit un amestec de condimente în care lavanda intră alături de tarhon, cimbru, măghiran, rozmarin și fenicul, fiind utilizat la prepararea unor mâncăruri din pește (ton, somon), carne de porc, miel, vită și pui sau legume (vinete, tomate, dovleac).

- Efectul insecticid al florilor proaspete sau uscate de lavandă, mai ales după amestecare cu flori de sulfină în săculețe de tifon, este valorificat la combaterea moliilor din dulapuri și la parfumarea plăcută a hainelor și a lenjeriei.

- Ungerea cu ulei de lavandă a lemnului de la paturile din locuințe permite uciderea ploșnițelor, a puricilor și a altor insecte dăunătoare.

- Aromatizarea și dezinfectarea încăperilor se face cu ajutorul unor candele aromatizante în care se încălzește uleiul eteric sau prin arderea florilor uscate pe jăratic, plită sau reșou.

Stimulează pofta de mâncare a animalelor

- În medicina veterinară, uleiul se folosește în frecțiile articulațiilor dureroase ale animalelor și în stimularea poftei de mâncare, punând câteva picături de ulei în apa de adăpare.

- Fixarea terenurilor în pantă, cu pericol de alunecare, se poate realiza cu unele culturi de lavandă, plantate paralel pe curbele de nivel, întrucât sistemul radicular este foarte profund și menține un volum imens de pământ.

- Îndepărtarea rozătoarelor (șoareci și șobolani) din jurul gospodăriilor țărănești, a grajdurilor și a complexelor zootehnice este posibilă prin plantarea a 3-4 rânduri dense de lavandă.

- În grădinile gospodărești de la sate și orașe precum și în parcuri, o alee de lavandă aduce un crâmpei de rai, cu parfum delicat și aspect decorativ atrăgător și relaxant, amintind de o filă de basm.

Pentru toate aceste calități se recomandă plantarea tufelor de lavandă în grupuri compacte sau în platbande, amplasate în lungul aleilor pentru a realiza decoruri frumoase în tot cursul anului, chiar când plantele nu sunt în floare. Acest decor cu lavandă se pretează la numeroase combinații având în preajmă trandafiri cu flori galbene sau portocalii sau alte plante cu flori albe sau roze.

În balcoane, tufele de lavandă crescute ghivece asigură o decorare permanentă atât prin flori, cât și prin frunzișul argintiu.
    Total 3 Comentarii
1
  Adaugat de: COpdclxuomb
09 August 2014 (16:10)
lO6njkOL
Well there have been instances of HSV I or II being tisanmrtt ed without an active outbreak. i don't think it's as commo n though. HSV I is extremely common and can be dormant for a long time, some people never had symptoms. you may have had this while you were in a relationship with her. it's hard saying whether or not you'll pass it on. she may already ha ve the virus. just be honest with her.
  Adaugat de: 6puDFIPqrTH
04 Iunie 2016 (23:06)
Ovx0OEZS4Y
I just can’t understand what BC is expecting.Does he th ink all of the sudden chelsea style of play will change to t he “right way”.After jose ,in each and every pos t he talks about giving time to AG and at the same time crit icizing him salcisticalry.Farst Let the oldman get his backr oom staff he needs .According to me any change in style take s time(awefull lot of time ),it has to be cultured pass by pass down to the tee.It is a very slow and painful(losing po ints) process.There is no quick fix in any kind of manageria l changes.Reply
  Adaugat de: iRQDOmY4kNy
05 Iunie 2016 (02:14)
rO2QCnM0
Thanks Karen G, for finding this a posting it.Mike is such a wordfneul guy, I did want to know if she ran over to seehim when she saw him ??? and he did not tell us about that.
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritățile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructură
Investiții în sănătate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agricultură
Atragerea investitorilor străini în județ
Total voturi: 123
Fotografia Zilei

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot
www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro