Ştiri:

Gânduri la început de Post - Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și BucovineiInapoi  

Postul în care intrăm s-ar cuveni să fie pentru noi o conștientizare a plânsului lui Adam și al Evei atunci s-au lipsit de frumusețea raiului, pentru ca, trăind durerea îndepărtării de Dumnezeu, să dorim a ne întoarce, asemenea fiului risipitor, în casa Tatălui nostru.

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, așezată de dumnezeieștii Părinți în pragul Postului Mare, ne aduce aminte de un lucru deosebit de important: bucuria și, deopotrivă, drama libertății omului. Prețuindu-ne atât de mult prin faptul că ne-a creat după chipul Său, Dumnezeu a sădit în noi darul libertății, posibilitatea de a alege drumul pe care să-l parcurgem în viață: către El sau către neant. Cât de mult dorește Dumnezeu ca făptura Sa să rămână în legătură cu Sine, să rămână în Împărăție!...

Libertatea este cea mai mare șansă, dar și cea mai grea povară. Adevăratul om liber nu este cel care face tot ceea ce voiește, ci acela care scapă de robia patimilor; adevăratul om liber este acela care devine robul lui Dumnezeu, dobândind astfel, după cum spune Apostolul Pavel: „libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu” (Romani 8, 21).

În Evanghelia care s-a citit ieri la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se amintește de faptul că întotdeauna inima omului este acolo unde se află și comoara lui: „căci unde este comoara ta, acolo este și inima ta” (Matei 6, 21). Comoara aceasta ar trebui să nu fie nimic altceva decât împărăția cerurilor, pe care o putem pregusta încă din această lume și apoi deplin în viața cea veșnică.

Cum însă se poate obține această comoară? Evanghelia și Apostolul din Duminica izgonirii lui Adam din rai trasează câteva direcții sau căi prin care comoara împărăției cerurilor poate fi câștigată: pe de o parte, o inimă iertătoare față de cei care ne-au greșit în viață – pentru că nu poate omul să parcurgă cu folos cele șapte săptămâni de Post dacă nu-l roagă pe Dumnezeu să-i dea simțul și puterea iertării tuturor celor care i-au greșit în viață; pe de altă parte, Mântuitorul Hristos ne cere sinceritate și deschidere în inimile noastre. Iar Sfântul Apostol Pavel în fragmentul din Epistola către Romani ne spune că în viața omului este de absolută necesitate dobândirea nejudecării aproapelui și a curăției. Mântuitorul ne îndeamnă, așadar, la iertare și onestitate, Apostolul Pavel ne cheamă la nejudecarea aproapelui și la curăția trupească și sufletească. Acestea sunt, cred, cele patru arme pe care creștinul este chemat să le poarte de-a lungul întregii sale vieți, dar în mod special în timpul Postului Mare.

În întreaga istorie a viețuirii creștine - la noi și în alte părți ale lumii –, creștinii adevărați, pustnici din sihăstrii sau cei care s-au nevoit în viața de familie, au experimentat, au trăit în sufletul lor plânsul lui Adam atunci când acesta a fost izgonit din rai. Au reușit aceștia să înțeleagă durerea lui Adam, suferința Evei în momentul în care au trebuit să părăsească raiul.

Sfântul Siluan Athonitul zugrăvește în mod grăitor tristețea trăită de primii oameni, care, de altfel, este și tristețea oricărui creștin care a înțeles și a simțit câtă durere pricinuiește îndepărtarea de Dumnezeu:

„Sufletul meu tânjește după Domnul. Pe El îl caută cu lacrimi. Când eram împreună cu El, sufletul meu avea odihnă și bucurie; dușmanul nu se apropia de mine. Acum duhul răului a pus stăpânire pe mine. Sufletul meu este hărțuit. Liniște nu găsește în nimic. Nu pot să-L uit pe Domnul nici o clipă. Sufletul meu poartă dorul Lui. În mijlocul durerii ridic glasul meu și strig: Ai milă de mine, Dumnezeule! Miluiește-mă pe mine, făptura Ta”.

Postul în care intrăm s-ar cuveni să fie pentru noi o conștientizare a plânsului lui Adam și al Evei atunci s-au lipsit de frumusețea raiului, pentru ca, trăind durerea îndepărtării de Dumnezeu, să dorim a ne întoarce, asemenea fiului risipitor, în casa Tatălui nostru.

Să-L rugăm, așadar, pe Dumnezeu să prelungească în viața noastră același sentiment de durere trăit de Adam și de Eva, dar să ne dea și bucuria pe care aceștia au dobândit-o atunci când, biruind puterea morții, Hristos a coborât la iad pentru a le vesti lor și tuturor celor de acolo că porțile raiului s-au deschis din nou, că drumul către Pomul Vieții – către împărtășirea de viața dumnezeiască – este din nou posibil.

Fie ca aceste două bucurii – cea a răstignirii și cea a învierii – să-și găsească loc și în sufletele noastre, pentru ca în noaptea Sfintelor Paști să primim cu sete duhovnicească nespusă chemarea preotului: „Veniți de primiți lumina!”.

Articolul este preluat de pe http://www.doxologia.ro
    Total 2 Comentarii
1
  Adaugat de: 4Weh3laN4n
10 August 2014 (00:45)
3funCsXrv
Ce ziceti de un pieorct pe mai multe bloguri care sa se numea sca:"Foreign Books Challenge"?M-am gandit ca blogurile car e vor sa participe sa selecteze cate 10 carti din strainatat e a caror drepturi sa nu fi fost achizitonate in Romania.Per ioada de desfasurare o vom stabili ulterior in functie de nu marul blogurilor participante.Putem convinge astfel edituril e din Romania sa achizitioneze cele trei carti finaliste.Va place ideea?Intra pe We love books si inscrie-te!!!62 a
  Adaugat de: ASM8HmTO
05 Iunie 2016 (11:03)
F7JwPeC6ZJ
Heck yeah this is excltay what I needed.
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritățile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructură
Investiții în sănătate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agricultură
Atragerea investitorilor străini în județ
Total voturi: 123
Fotografia Zilei

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot
www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro