Ştiri:

La margine de nord... - Suharău - Monografie selectivă - IOAN IFTINCĂIInapoi  

A apărut
"La margine de nord..." - Suharău - Monografie selectivă - IOAN IFTINCĂI
Redăm, din carte, motto-ul și mărturisirea autorului.

Motto :

De vatra sfântă, caldă, părintească,
Prin mii de fire ești de mic legat
Și tot ce-a fost, cu rele și cu bune,
Pe veci ți-adapă sufletu-nsetat.

Nimic din cele de odinioară,
Perdeaua vremii nu le va umbri,
Le vei vedea, a nu-știu câta oară,
Cu ochii minții, orișiunde-ai fi !

Alexandrina M.

Mărturisire

Nu m-am gândit niciodată să scriu o monografie a comunei în care m-am născut. Deseori am fost îndemnat de prieteni să „fac măcar o încercare", ei știind că dacă m-aș fi apucat de lucru nu m-aș mai fi putut opri. Am respins cu tărie ideea. Dacă aș fi avut o asemenea intenție aș fi adunat, de-a lungul vieții mele, foarte multe informații de la generațiile de concetățeni între care am trăit și care știau atâtea despre aceste locuri, dar care, așa cum e legea firii, ne-au părăsit treptat și au luat cu ei, pentru tot­deauna, atâtea cunoștințe interesante care vor rămâne veșnic necunoscute. Și comuna Suharău are atâtea particularități, atâtea frumuseți și atâtea unicate inedite!

Am așteptat ca o asemenea lucrare să apară sub semnătura unor oameni de litere, istorici sau chiar de alte specialități, cu mult talent la scris, din ținutul nostru - de care nu am dus și nici nu ducem lipsă. Dar n-a fost să fie. Am văzut câteva așa numite lucrări metodico-științifice elaborate pentru susținerea examenelor de stat la absolvirea unor facultăți sau obținerea gradului didactic I în învățământ care m-au intrigat prin prezentarea eronată sau fantezistă a meleagurile care, nouă, celor cu obârșia aici, ne sunt atât de dragi.

Și totuși acum, când am ajuns la vârsta pensiei, forțat de anumite situații, încerc schițarea unui „embrion" monografic. Un canevas al unei monografii care tot timpul va putea fi completat de cei de azi și de cei care vin. Regret enorm că am respins în tinerețe gândul de a elabora o monografie despre locurile care acum mă atrag cu o putere din ce în ce mai mare. Sincer, locurile și amintirile sunt cele care mă tonifică, îmi dau putere de câte ori trec „pe acasă"! Ce frumos spunea, pe un site, un tânăr din Timișoara care și-a petrecut copilăria în Suharău, la bunici, când se referea la aceste locuri: „...mi-e dor de fiecare firicel de praf..."

Care au fost motivele care m-au determinat să încerc să scriu totuși o micuță monografie a locurilor natale? Spun o „micuță" pentru că, evident, altele ar fi fost dimensiunile și detaliile acesteia dacă acest gând m-ar fi  preocupat mai de timpuriu. Deci care au fost și sunt motivele care mi-au schimbat hotărârea din tinerețe de a nu scrie o monografie a comunei mele iubite? Voi încerca să prezint câteva dintre ele. Cel mai important lucru care mi-a zdruncinat hotărârea, l-a constituit faptul că o perioadă de după ieșirea mea la pensie am profesat la Școala Smârdan, școala din satul meu de inimă unde am văzut lumina soarelui și am învățat primele buchii. Aici, în perioada cât am profesat după ieșirea la pensie, fiind mai tot timpul printre elevi și oamenii din sat, am rămas uimit că majoritatea lor nu cunosc toponimele zonei (numele dealurilor, apelor, văilor, legendele despre anumite locuri, etc). Parcă ar fi fost teleportați de pe o altă planetă într-un ținut străin. Mi-am amintit că, înainte de 1989, în școala primară, la clasa a IlI-a se făcea „Geografia Județului" și copiii își mai însușeau și anumite cunoștințe despre orizontul local.

Este extraordinar de trist să vezi oameni care au trăit o viață întreagă într-un sat și nu cunosc numele pârâului pe care-l trec zilnic sau al dealului pe care-l văd de câteva ori pe zi, să nu cunoască împrejurimile locuințelor lor! Chiar cred că este dramatică situația aceasta, mai ales că majoritatea profesorilor din școli sunt veniți din alte localități și nu prea au interes să cunoască ei înșiși comuna care-i găzduiește temporar, dar să mai și transmită copiilor satului toponimele orizontului local pe care nu le cunosc iar gândul lor obsedant, în situația economică dezastroasă în care trăiesc, este doar la plecare.

Un alt motiv este că în unele dintre asa zisele lucrări metodico-stiintifice - unele chiar foarte recente - se întâlnesc interpretări grosolane, fanteziste ale unor fenomene din zona comunei. Unele amănunte sânt adăugate de dragul de a “șoca”  prin aducerea la iveală a așa-zisului “fapt inedit” sau “original”. Există încercări de prezentare a unor locuri printr-o beție elucubrantă de metafore care nu fac decât să stârnească ilaritate.

Cu regret trebuie să spun că, în timpul cercetărilor mele am dat, la una dintre instituțiile comunale de cultură și peste un caiețel anonim, cu titlul pompos de monografie a comunei Suharău. Cu fraze pline de prețiozități copiate („ciupite") de oriunde care nu spuneau nimic. Nu vreau să fac apre­cieri negative dar conținutul era deplorabil. Din respect pentru concetățeni mă abțin de la alte comentarii.

Unii, chiar intelectuali, nu au bine lămurită noțiunea de monografie, fiecare având o „explicație" proprie a cuvântului. Alții, arheologi amatori, de dragul de a se băga în seama și din cauza lipsei unei elementare instrucții de abordare și cercetare a sit-urilor, au făcut, prin intervenția lor, doar pagube enorme și iremediabile tezaurului istoric material local. Se cunosc nenumărate exemple care dovedesc că ignoranța, chiar dacă este susținută de un zel la fel de mare, este foarte nocivă. După „revoluție" s-a instaurat o perioadă în care amatorismul și impostura sunt, cam peste tot, la ele acasă. Foarte mulți dintre noi credem că ne pricepem la toate. Nu mai acceptăm valabilitatea zicalei despre „omul potrivit la locul potrivit". Ignoranța celor cu un pic de lustru intelectual ne sufocă. A agramaților licențiați, omniscienți. Există tendința de a nega totul chiar înainte de a cunoaște despre ce este vorba. Un mare poet și filozof (Lucian Blaga) spunea că „veșnicia s-a născut la sat". Dar numai ea? Un altul (V. Alecsandri) spunea că românul s-a născut poet. Așa o fi dar eu mai știu că românul este și cel mai bun critic. La toate! Chiar și la ceva ce îi este necunoscut, străin total de el, așa că...

Această lucrare se vrea a fi o monografie. Dar o monografie selectivă.

O monografie, teoretic, ar trebui să cuprindă foarte multe detalii despre o unitate administrativ-teritorială.

Fiecare autor al unei monografii pleacă de la convingerea că pentru zona pe care o prezintă în lucrarea sa are informații și detalii originale care nu au mai fost prezente în altele.

Dar despre comuna Suharău nu există nici o lucrare la îndemâna publicului larg.

Date despre trecutul mai îndepărtat sunt foarte puține.

Deci în redactarea acestei monografii am plecat aproape de la zero.

M-am bazat pe studii proprii de geografie asupra teritoriului, pe date din Arhiva Națională a României-București și din Filiala Botoșani a Arhivelor Naționale, pe documente, hărți și înscrisuri din diferite biblioteci (chiar și din Biblioteca Academiei Române) sau colecții particulare precum și relatări ale unor martori oculari ai evenimentelor mai recente.

Și totuși, cum afirmam mai sus, această lucrare poate fi numită o mono­grafie. Dar o monografie selectivă, sui-generis. De ce selectivă? Pentru că vom prezenta ceea ce este cu adevărat important despre comuna Suharău, prin scopul ei de a satisface, în primul rând, interesul științific despre acest plai atât de individualizat, de diferit și de a renunța la detalii-balast (deși, involuntar, unele s-au mai strecurat!...). Iar sui-generis pentru că prezentăm materialul într-un mod strict particular. Fiind prima încercare de acest gen dedicată comunei Suharău, nu va satisface totalitatea exigențelor. Cu toate că am încă foarte multe date, care ar sprijini punerea adevărului în adevărata lui lumină, nu le pot prezenta aici pentru că ar însemna ca această lucrare să aibă un volum inacceptabil (chiar și cu parcimonie am ajuns deja la un număr prea mare de pagini!). Deși fiecare cititor dorește să găsească într-o asemenea lucrare un anumit detaliu, care-l interesează strict personal („un ceva", „cel mai important pentru el!"), acest lucru nu va fi posibil întot­deauna. Chiar și o enciclopedie are lipsuri, dar o modestă monografie de început?! Dacă Domnul va vrea, poate o viitoare ediție, indiferent de autor, va fi sigur mai completă. Dar oricâte ediții ar apărea tot ar mai fi ceva de adăugat sau de îmbunătățit! Se știe că întotdeauna este loc de mai bine!

Autorul

 
    Total 3 Comentarii
1
  Adaugat de: IwDbVCiM92Ot
09 August 2014 (21:15)
go5IPTBgFUis
salam agha man sabte nam kardam vase wimax mige az 3rah miotn i pardakht koni pole wimaxo karte sharj,kartaye shetab,va he sabe banki mikham bedonam ba karte sharj chejori bayad parda kht kard 94toman bayad pardakht konam
  Adaugat de: X4dqAOIa548
05 Iunie 2016 (00:55)
yFlp8hMZRIo
Attractive section of content. I just stumbled upon your webs ite and in accession capital to assert that I get actually e njoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access constsien tly rapidly.
  Adaugat de: LXBjhos03Y
05 Iunie 2016 (02:48)
usiXYAcO
Insrerteing, but…I think that with such a nose,such a h arvest,two fingers should be enough.That extractor is useles s on that field.Can you imagine a gentle preliminary squeeze to move that babies from their seatand then harvesting one b y one?Please Doctor Yadav, quit the tools andgo free hand! Hot debate. What do you think? 5  3
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritățile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructură
Investiții în sănătate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agricultură
Atragerea investitorilor străini în județ
Total voturi: 123
Fotografia Zilei

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot
www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro