Ştiri:

Comunicat CNASInapoi  

Precizări privind cititoarele de coduri 2D

Pentru evitarea speculațiilor privind necesitatea utilizarii unui anume tip de cititor de bare 2D, necesar  farmaciilor pentru accesarea datelor de pe rețeta electronică, facem următoarele precizări:

Sistemul Informatic pentru Rețeta Electronică este un sistem deschis, bazat pe standarde internaționale publice. Acest sistem nu impune o anumită soluție tehnică hardware pentru realizarea inscripționării și a citirii codurilor de bare 2D.  Astfel fiecare farmacie care eliberează medicamente compensate și, la rândul lor, producătorii de soluții informatice pentru aceste farmacii pot utiliza orice model de cititor de coduri de bare 2D disponibil pe piață, cât timp acesta suportă utilizarea standardului DataMatrix (codificare Base-256) – un standard internațional larg utilizat pentru acest tip de coduri.

În concluzie, CNAS și dezvoltatorul soluției informatice rețeta electronica nu a recomandat și nu recomandă vreo marcă anume de cititor de bare 2D sau o anume marcă pentru echipamentul informatic necesar furnizorului de servicii medicale și de medicamente.

Totodată, în legătură cu aplicațiile destinate farmaciilor, precizăm că avizele acordate de CNAS pentru aplicațiile de farmacie, avize acordate de CNAS până în anul 2006, nu mai au aplicabilitate și nu mai sunt necesare, fiind valabile doar până la intrarea în exploatare a SIUI.

Farmaciile, în consecință, pot opta în continuare, pentru oricare aplicație disponibilă pe piață, CNAS neavând însă nici o răspundere față de comportamentul sau rezultatele aplicațiilor de pe piață utilizate de farmacii.

Sursa : http://www.cnas.ro

DataMatrix.net

Prezentăm aici câteva detalii tehnice despre modalitatea de codificare a datelor folosind standardul DataMatrix pentru coduri de bare 2D, acesta oferind următoarele avantajele: densitate mare a informatiei pe suprafața ocupată, recuperarea consistentă în urma degradarii parțiale, citire rapidă indiferent de orientare, scalabilitate și extensibilitate în funcție de suprafața ocupată.
Puteți descărca de mai jos un exemplu de aplicație precum și o bibliotecă open-source licențiată LGPL ce poate fi utilizată pentru codificarea/decodificarea informațiilor folosind acest standard.

Ce este DataMatrix.net?

DataMatrix.net este o bibliotecă open-source C#/.NET pentru codare și decodare coduri de bare 2D DataMatrix în formate comune de imagine (png, jpg, bmp, gif, ...).
Biblioteca publicată aici este o lucrare derivată din proiectul DataMatrix.net publicat pe SourceForge, la adresa http://datamatrixnet.sourceforge.net (versiunea 0.4.2).
Biblioteca și exemplul de utilizare sunt publicate doar pentru popularizarea utilizării codurilor de bare și pentru a ușura adopția acestei tehnologii.
Nu ne asumăm nici o răspundere cu privire la modul de utilizare al codului sursă prezentat aici de către alți producători de aplicații informatice.

Modificări aduse originalului:

  • Funcționalități pentru procesare șiruri de octeți (byte-array)

Descărcări:

Procedura de tipărire a codului de bare

1. Aplicația de raportare generează un fișier XML cu informațiile existente de pe rețetă pe care îl validează cu schema XSD corespunzătoare.
2. Aplicația serializează XML-ul ca un array de bytes codificat UTF-8 pe care îl comprimă utilizând algoritmul portabil ZIP (JavaZip).
3. Informația comprimată este stocata tot într-un array de bytes care este apoi codificat folosind algoritmul Base256 (care reprezintă un mod optim de stocare a informației de tip binar (non-alfanumeric/non-ASCII)cu o rată de 1-la-1.
4. Se generează o imagine (bitmap) codificată conform standardului DataMatrix, care poate fi inclusă într-un raport pentru a fi tipărită pe rețetă, așa cum apare în exemplele prezentate mai sus.

Codificarea Base256 asigură o rată de conversie de 1-la-1 pentru date binare de tip array de bytes cu valori între (0…255). Mai mult, aceasta codificare asigură evitarea zonelor “albe” din codul de bare DataMatrix – ceea ce poate duce la desincronizarea procesului de citire, prin modificarea informației cu o valoarea pseudo-aleatoare.

Aplicația de raportare din farmacie trebuie să poată citi acest cod pentru a permită farmacistului să preia automat informația stocată în codul de bare. Pentru realizarea acestui lucru este necesar un cititor de coduri de bare 2D, care este compatibil cu standardul DataMatrix.

Procedura de citire a codului de bare

1. Aplicația deschide portul de comunicații serial (fizic sau virtual) specificat de utilizator (de ex. “COM1”), iar opțional se poate configura viteza de comunicație (de ex. “9600 baud”) conform cu capabilitățile cititorului.
2. Aplicația stochează într-o memerie tampon datele primite prin portul serial și la intâlnitea unui terminator de comunicație închide portul.
3. Dacă citirea a fost realizată cu success:
- cititorul va furniza aplicatiei un array de bytes;
- altfel aplicația va afișa un mesaj de eroare corespunzător.
4. Aplicația decodifică șirul de bytes realizând în sens invers pașii de la tipărire:
- decomprimare folosind algoritmul ZIP (JavaZip);
- deserializare array de bytes codificat UTF-8 reprezentând XML-ul original.
5. XML-ul este validat cu schema PEBarcode.xsd, iar dacă se termină cu succes:
- atunci aplicația va genera o nouă rețetă, completată cu datele preluate, pe care farmacitul o poate edita pentru a preciza medicamentele eliberate;
- altfel aplicația va afișa un mesaj de eroare de validare.
    Total 2 Comentarii
1
  Adaugat de: vnP9LPqO82u
04 Iunie 2016 (23:00)
XXS8gCMrhJC
Hi there! Thanks for the comment. I really don’t know much about the IFPA, glad to hear you had a good experience with them. I do think it is very important for trainers to have more than 1 cetrification through different certifying bodies, because then you can really get a sense of which cer tification excel at which aspects of fitness education, plus it will widen your perspective.
  Adaugat de: 0FlsMdUMn8
05 Iunie 2016 (11:11)
yczg5ajGyUFz
Ya learn sohtmeing new everyday. It's true I guess!
1
    *Toate campurile sunt obligatorii.
  Nume
 
  Titlu
 
  Text
 
NEWSLETTER
  Aboneaza-te la newsletter
  pentru a primi prin e-mail
  ultimile noutati
Opinia Publică
Care ar trebui sa fie prioritățile instituțiilor statului pentru județul Botoșani ?
Investiții în infrastructură
Investiții în sănătate
Valorificarea turismului rural
Investiții în agricultură
Atragerea investitorilor străini în județ
Total voturi: 123
Fotografia Zilei

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce mor, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu. ( I Corinteni 1;18)   citeste tot
www.ghe.ro

www.transformatoaredetensiune.ro

www.aquabotosani.ro

www.comunebotosani.ro

www.imobiliarebt.ro